Турция осъди днес агресивния език на Техеран спрямо президента Реджеп

...
Турция осъди днес агресивния език на Техеран спрямо президента Реджеп
Коментари Харесай

Турция осъди агресивния език на Техеран спрямо Ердоган

Турция осъди през днешния ден " нападателния език " на Техеран по отношение на президента Реджеп Тайип Ердоган, който Иран укорява, че е рецитирал стихотворение, намекващо, че провинциите в Северозападен Иран са част от Азербайджан, съобщи Агенция Франс Прес.

" Ние осъждаме потреблението на нападателен език към нашия президент и нашата страна след рецитирането на стихотворение, чийто смисъл бе съзнателно изваден от подтекста му ", уточни в известие Фахреттин Алтун, началник на дирекцията по връзки на турското президентство.

Ердоган посети в четвъртък Азербайджан, правилен съдружник на Турция, с цел да участва на боен церемониал във връзка успеха на Баку над Армения след траяли шест седмици боеве за оспорвания регион на Нагорни Карабах.

По време на визитата турският президент рецитира стихотворение, което съгласно Техеран би могло да разпали сепаратизма измежду азерското малцинство в Иран.

В Иран живее огромна азерска общественост, основно в северозападната част на страната, в провинциите, прилежащи на Азербайджан и Армения, като река Арас се явява граница сред Азербайджан и тези провинции.

В петък иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф осъди Ердоган поради това стихотворение, а посланикът на Турция в Техеран бе извикан в иранското външно министерство във връзка " интервенционистични и неприемливи забележки " на Ердоган.

В отговор Турция повика иранския дипломат в Анкара поради " безпочвени " изказвания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР