Турция очаква от САЩ връщане на 1,4 милиарда долара за

...
Турция очаква от САЩ връщане на 1,4 милиарда долара за
Коментари Харесай

Турция иска от САЩ да върнат 1,4 млрд. долара за недоставените изтребители F-35

Турция чака от Съединени американски щати връщане на 1,4 милиарда $ за покупката на изтребители от пето потомство F-35. Това бе декларирано от турският външен министър Мевлют Чавушоглу при неотдавнашната аудиенция на американския държавен секретар Антъни Блинкен.

БГНЕС напомня, че тогава Чавушоглу съобщи, че Турция е превела средства за закупуването на изтребители от пето потомство F-35, само че по този начин и не ги е получила.

" Бяхме извадени от тази стратегия. В същото време към този момент сме превели 1,4 милиарда $. Връщането на тази сума е естествено очакване на Анкара. Очакваме скорошно решение ", съобщи турският министър.

От своя страна държавният секретар на Съединени американски щати съобщи, че от народен интерес и интерес в региона на сигурността на Съединени американски щати е модернизирането на F-16, с които Турция към този момент разполага, както и продажбата на нови изтребители на Анкара.

Турският външен министър съобщи, че не приема обвързването на въпроса за закупуването на самолети F-16 от Съединени американски щати с избрани условия и чака всички наказания против Турция да бъдат анулирани допустимо най-скоро. „ Турция ще избере различен път, в случай че Конгресът на Съединени американски щати сложи условия за продажба на изтребители F-16 “, съобщи по-рано и представителят на президента Ибрахим Калън.

Искането на Турция за F-16 пристигна, откакто страната едностранно бе изключена от многонационалната стратегия за създаване на стелт изтребители от пето потомство F-35 на „ Lockheed Martin “, същата компания, която създава F-16.

Първоначално страната се причисли към ръководената от Съединени американски щати стратегия с инвестиция от 1,4 милиарда $, само че през 2019 година беше отстранена от Вашингтон, откакто закупи от Русия системи за противоракетна защита С-400. Анкара е поръчала над 100 самолета F-35, а нейната отбранителна промишленост е изтъкнат състезател в създаването и производството на изтребители.

Вашингтон твърди, че добитите зенитно-ракетни системи С-400 могат да бъдат употребявани от Русия за скрито приемане на секретни данни за изтребителите F-35 и че те са несъвместими със системите на НАТО. Анкара, която закупи ракетната система, откакто в началото изиска „ Пейтриътс “ от Съединени американски щати – система, която също която не получи - обаче упорства, че С-400 няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и няма да съставляват опасност за алианса. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР