Турция не може да попречи на преминаването през проливите на

...
Турция не може да попречи на преминаването през проливите на
Коментари Харесай

Турция е готова да затвори Проливите за бойни кораби

Турция не може да попречи на прекосяването през проливите на съветски бойни кораби за да се завърнат в базите си в Русия. Това съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, разяснявайки използването на Конвенцията от Монтрьо за черноморските проливи на фона на военните дейности в Украйна, оповестяват турски медии. 

Чавушоглу съобщи, че в случай че спорът сред Русия и Украйна бъде признат за война в правния смисъл на думата, то прекосяването на бойни кораби през проливите Босфор и Дарданели ще бъде неразрешено по силата на Конвенцията от Монтрьо. Пак спазвайки конвенцията обаче, няма по какъв начин да се попречи на съветски кораби да употребяват проливите, с цел да се върнат в базите в личната си страна, изясни Чавушоглу.

След като Русия стартира военна интервенция в Украйна през вчерашния ден, Киев изиска от Турция да затвори проливите си за съветски бойни кораби, припомня осведомителният уебсайт Дикен.

Пред в. " Хюриет " Чавушоглу удостовери за настояването и уточни, че точките в Конвенцията от Монтрьо са напълно ясни.

" До през днешния ден Турция постоянно е прилагала конвенцията от Монтрьо без съмнение. Турция може да спре прекосяването на бойни кораби през проливите ", сподели той.

" В Конвенцията от Монтрьо обаче има още нещо. Ако има искане от някоя от воюващите страни корабите й да се завърнат в личните си бази, то тогава би трябвало да й бъде обещано позволение ", изясни министърът.

Споменавайки съответно членове 19, 20 и 21 от конвенцията, Чавушоглу показва, че не може да се попречи на страна, която има изход на Черно море, да се завърне в личната си страна през Босфора и Дарданелите, в случай че тя насочи такова искане.

Същевременно Конвенцията от Монтрьо дава на Турция право изцяло да затвори черноморските проливи при положение на война против нея или в случай, че се почувства застрашена от война, показва Дикен.

Чавушоглу акцентира, че първо би трябвало да се откри дали спорът в Украйна съставлява война в юридически смисъл. Ако това фактически бъде оповестено, то тогава ще стартира процесът по използване на конвенцията и Турция ще забрани прекосяването на военни кораби.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР