Турция може да не е единствената страна, изправена пред валутна

...
Турция може да не е единствената страна, изправена пред валутна
Коментари Харесай

Марк Мобиус: Турция може да не е единствената страна, изправена пред валутна криза

Турция може да не е единствената страна, изправена пред валутна рецесия, поради вероятностите за по-високи лихвени проценти в Съединени американски щати. Това съобщи пред Си Ен Би Си вложителят деец Марк Мобиус.

„ Разбира се, че може “, сподели той в отговор на въпрос дали внезапното обезценяване, което се следи при турската лира, може да засегне и други страни.

„ С по-високи лихвени проценти в Съединени американски щати всички тези други страни, които имат дълг в долари, ще бъдат наранени “, разяснява Мобиоус, който е създател на капиталовата компания Mobius Capital Partners.

Турската лира се срина до рекордно ниско равнище във вторник, когато президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган отбрани неотдавнашното внезапно намаляване на лихвените проценти на централната банка на Турция макар възходящата двуцифрена инфлация.

Мобиус обаче не уточни кои други страни са уязвими на сходна рецесия. Според него положителната вест е, че след азиатската финансова рецесия от 1997 година доста разрастващи се стопански системи са почнали да вземат повече заеми в локални валути.

Анализ, оповестен предходната седмица от капиталовата банка Nomura, откри, че четирите разрастващите се пазара, които са най-застрашени от валутна рецесия, са Египет, Румъния, Турция и Шри Ланка.

Анализът преглежда индикатори като външен дълг като % от брутния вътрешен артикул, съотношението на валутните запаси към вноса и показател на фондовия пазар.

„ Гледайки към бъдещето, вероятността Фед да възстановява паричната политика на фона на задълбочаващия се стопански спад в Китай не е изключително добра композиция за [развиващите се пазари] “, показват от Nomura в отчета си предходната седмица.

Федералният запас на Съединени американски щати е подготвен да стартира да понижава темпа на изкупуване на активи този месец. Повечето членове на управителния съвет на Фед споделят, че няма да обмислят повишение на лихвените проценти най-малко до момента в който понижението не завърши, само че пазарите залагат на по-бързо повишение на лихвите, като първо такова деяние се чака през  юни 2022 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР