Турция има втората по численост армия в НАТО и това

...
Турция има втората по численост армия в НАТО и това
Коментари Харесай

Най-добрите оръжия на Турция през XXI век

Турция има втората по бройка войска в НАТО и това се знае от всички. Но малко хора знаят, че дружно с огромната войска, те имат и лични разработки на оръжие.

Турция създава личен танк, автоматизирана пушка, самоходно оръдие, брониран автомобил. Турция дoри има план и създава личен изтребител от пето потомство. Освен това те имат ударен хеликоптер и добър безпилотник.

Много хора приказват, че южната ни съседка създава лична междуконтинентална балистична ракета.

Сега ще опитаме да изброим най-хубавите оръжия на Турция през XXI век:

MPT-76

Това е автоматизирана пушка с модулен дизайн, напълно проектирана от Турция. За основаването и са изразходени над 22 милиона $, а задачата е тази пушка да влезе на въоръжение и да размени употребяваната сега немска Heckler & Koch G3. Оказва се, че MPT-76 е по издръжлива от АК-47, което значи, че пушката може да устоя на рискови условия и неприятна поддръжка, само че би трябвало да знаем, че това не пречи на точността й. Оказва се, че по акуратност MPT-76  доста надминава Heckler & Koch G3. При тестванията се открива, че турската пушка има обезпечена акуратност до 600 метра, може да изстрелва 650 патрона в минута със скорост 800 метра в секунда. Тя разполага с Пикатини шина, което оказва помощ елементарно да се модифицира. Има две версии с калибри надлежно 7.62×51 мм и 5.56×45. Предпочитаният от турците диаметър е 7.62×51 мм.

Към тази пушка има интерес от Чили и Пакистан, като ще бъде закупена и от Азербайджан.

Cobra II

Турция разполага и с брониран 4х4 джип – Cobra II. Самото име подсказва, че това е втора версия на джипа, и тази втора версия във всички връзки е доста по-добра от първия вид, като може да побере и транспортира 9 души. Той разполага с 6,7-литров V6 турбодизелов мотор, с 1100 Нм въртящ миг и мощ от 360 к.с. Джипът тежи 12 тона, само че мощният мотор му оказва помощ да развива 120 км/ч.

Разбира се, Cobra II има всевъзможни екстри, които да оказват помощ в бойна конюнктура, като да вземем за пример предна топлинна камера, мощна камера за задно виждане, автоматизирана трансмисия, климатик. Той има две версии с автоматизирано 22 мм оръдие, 12,7 мм картечница и противотанкови ракети. Планирано е до края на това десетилетие Турция да одобри на въоръжение 300 броя Cobra II.

Altay

Altay е името на новия турски танк. Все още не се знаят доста детайлности за танка, само че се знае, че той ще разчита на композитна ризница. Освен това има информация, че главното оръдие на танка ще е гладкоцевно, 120 мм, с 4-ма души екипаж. Танкът с тегло от 65 тона е екипиран с мотор с мощ от 1800 к.с., а оптималната скорост която развива е 70 км/ч. Много любопитен е фактът, че това евентуално ще се окаже първият танк в света, който има електромотор. Ако това се окаже правилно, по този метод може да се отстрани топлинния сигнал на танка и по този начин той ще стане незабележим за ракетите с топлинно ориентиране.
За създаването на Altay Турция е отделила 1 милиард $, а проектите са да има 1 000 броя на стойност от 13 милиарда $. Саудитска Арабия, Пакистан, Азербайджан и Оман са показали интерес към танка.

T-155 Fırtına

Приетото на въоръжение в турската войска през 2004 година тежко самоходно оръдие T-155 Fırtına не отстъпва по нищо на немския Panzerhaubitze 2000. Турското оръдие има 155 мм диаметър, а снарядите му могат да преодоляват 40 км. далекобойност. Може да стреля със скорост от 2 изстрела на минута. Екипажът на самоходното оръдие е от 5 индивида, а когато резервоарът е цялостен, може да преодолява 480 км. Оръдието е снабдено с немски дизелов мотор и употребява технологии, които са създадени от военното поделение на Samsung. За тези, които не знаят, Samsung е основал южнокорейската гаубица K-9.

TAI T129

За изненада на мнозина, Турция има военен хеликоптер – TAI T129. Плановете са тя да има 50 бройки от тази машина. TAI T129 е изработен в партньорство с AgustaWestland и има обхват от 561 км., а оптималната скорост, която може да развие е 269 км/ч. Със сигурност, турският хеликоптер е екипиран с радар и доста съвременна авионика.

Bayraktar Tactical UAS

Турция си има собствен безпилотен аероплан – Bayraktar Tactical UAS, който може да лети без спиране 24 часа, на височина от 8 000 метра. Може да носи въоръжение от две ракети с лазерно ориентиране. Управлението на безпилотния аероплан може да се побере в един тир. Турция към този момент е употребила в деяние своя безпилотен аероплан против кюрдските бунтовници. С създаването на Bayraktar Tactical UAS, Турция се подрежда измежду страните, които имат свои безпилотни самолети. Такива страни са Съединени американски щати, Израел, Китай, Пакистан и Иран, като на Пакистан са помагали Китай и Съединени американски щати.

TAI TFX

Турция е в развой на основаване на собствен изтребител от 5-то потомство – TAI TFX. Той би трябвало да бъде подготвен до 2023г. За създаване на самолета са заделени 25 милиарда $, а 250 броя би трябвало да постъпят на въоръжение. Самолетът ще употребява два мотора EJ200 – със същите мотори лети и Eurofighter Typhoon. Корпусът на самолета ще бъде изработен от композитни и карбонови детайли, като по този метод се реализира непрозрачност от радарите, по-голяма от тази на F-35.

Балистична и нуклеарна стратегия

Много е евентуално Турция да върви по стъпките на Иран в основаването и развиването на своя нуклеарна стратегия, оповестяват израелски източници. Такава нуклеарна стратегия може елементарно да се прикрие с развиването на цивилна нуклеарна стратегия. Не е без значение фактът, че Турция желае сама да създава горивото за своите нуклеарни реактори на атомните си централи, а по-късно отработеното гориво да остава на нейна територия. По същия метод постъпи и Иран. А гражданските технологии елементарно могат да бъдат употребявани и за военни цели, по-точно за прикритие и произвеждане на атомни бомби. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, Турция е правила опити да се снабди с технологии за нуклеарно оръжие.

Освен програмата за нуклеарно оръжие, Турция развива и стратегия за балистични ракети. В момента в развой на разработка е ракета с обхват от 2500 км. А Ердоган неведнъж е заявявал, че желае неговата страна да има ракета с обхват от 10 000 км. Тези ракети се употребяват единствено за нуклеарно оръжие. През 90-те години на предишния век са били купени китайски технологии, които са употребявани в разработките на такива ракети. В следствие, тези технологии са развивани и усъвършенствани. Някои западни разузнавания считат, че турците са съумели да се снабдят от някогашните руски републики с документи, свързани с създаването на балистични ракети.

Освен това, Турция възнамерява да построи тестова ракетна площадка и надзорен сателитен център и има упоритостта да създаде своя лична галактическа стратегия до 2023г.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР