Турция и турските компании са спестили около 2 милиарда долара

...
Турция и турските компании са спестили около 2 милиарда долара
Коментари Харесай

Турция си спести $2 милиарда като увеличи вноса на руски петрол

Турция и турските компании са икономисали към 2 милиарда $ от " сметки " за сила през 2023 година Причината е, че вносът на съветски нефт и рафинирани артикули набъбна, съгласно пресмятане на Ройтерс, основано на данни на LSEG и оценки на търговци.

Южната ни съседка стана най-големият вносител на съветска сила в Западното полукълбо, след европейските страни да стопираха т по-голямата част от вноса на съветски нефт и газ. Китай и Индия са внесли по-големи количества от Русия, в сравнение с Турция, само че близостта на Анкара до съветските пристанища подсказва, че икономисва повече от други купувачи с помощта на по-евтините товари, написа Daily Sabah.

Доставките на съветски недопечен нефт Urals за Турция се повишиха до рекордни върхове от 400 000 барела дневно (bpd) през ноември 2023 година, което съставлява към 14% от общия морски експорт на нефт на Русия предишния месец, по данни на LSEG.

Доставките за Турция най-вероятно ще набъбнат още през идващите месеци, откакто Лукойл подписа договорка с азербайджанската държавна петролна компания SOCAR за пречистване на до 200 000 барела дневно в турската рафинерия STAR на Socar съгласно източници.
 Доставките на съветски газ за Европа се сринаха през 2023-а
Доставките на съветски газ за Европа се сринаха през 2023-а

В съпоставяне със същия интервал на 2022 година те спаднаха с 60% до 24 милиарда куб. метра

Вносът на Турция на съветски дизел, мазут, реактивно и корабно гориво също се усилва и то с впечатляващи 200% през януари-ноември 2023 година

За интервала януари-ноември Русия е доставила 13 милиона тона дестилати, като от тях 8,6 милиона тона са дизел, спрямо 4,3 милиона тона дестилати за същия интервал на 2022 година

Според търговци Турция е плащала сред 25 и 150 $ по-малко за звук (3,30-20 $ за барел) съветски дизел тази година спрямо цените за сходни сортове в Средиземно море. По-евтиният импорт на сила оказа помощ на Анкара да понижи комерсиалния си недостиг и да понижи натиска върху турската лира.

Страната е е нараснала и износа на дизел за същия интервал със 120% до 6,03 милиона тона от 2,75 милиона през януари-ноември 2023 година, съгласно данни на LSEG.

Междувременно Москва и Анкара разискаха и основаването на хъб за съветски газ в Турция, откакто Европейски Съюз фрапантно понижи покупките на газа от Русия. Планът играе роля в отдавнашното предпочитание на Анкара да се трансформира в главен енергиен разпределителен център за Южна Европа.

Русия вижда хъба като метод да пренасочи износа си на газ от Европа или индиректно да продаде малко газ в Европейски Съюз.

Наскоро стана ясно, че Индия също е спечелила от глобите против Москва, защото в нараснала вноса на съветски нефт със 77% до момента през тази година. Това е икономисало почти 2,7 милиарда $ от импорт на съветски нефт през първите девет на 2023 година, съгласно калкулации, основани на държавни данни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР