Турция и Сирия са готови да започнат пряк диалог с

...
Турция и Сирия са готови да започнат пряк диалог с
Коментари Харесай

Русия ще върне съседските отношения между Турция и Сирия

Турция и Сирия са подготвени да стартират директен разговор с посредничеството на Русия. Парадоксално е, само че готовността на Реджеп Ердоган да беседва с Башар Асад е обвързвана с плануваната интервенция на турските войски в Сирия. За какво могат да се договорят водачите на Турция и Сирия и каква изгода ще има Москва от техните съглашения?

Москва прави оценка позитивно концепцията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за осъществяване на среща на високо ниво Русия-Сирия-Турция, съобщи в петък специфичният представител на президента на Русия за Близкия изток и Африка и заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов. Той добави, че Москва договаря с Дамаск за образуване на среща на тримата водачи.

В четвъртък публицисти попитаха Ердоган (който участва на друга тристранна среща на високо ниво Турция-Азербайджан-Туркменистан) за проектите си за нова наземна акция в Северна Сирия, която Анкара назовава " антитерористична интервенция ". Тогава турският водач съобщи, че „ Анкара е за взаимни дейности на Русия, Турция и Сирия “.

„ За задачата е належащо да се съберат представители на специфичните служби, по-късно министрите на външните работи и едвам по-късно министрите на защитата. След тези полемики ще може да се приказва за среща на водачите. Предложих това на господин Путин и той пое позитивно самодейността. Това ще означи началото на поредност от договаряния “, сподели Ердоган.

Що се отнася до сухопътната интервенция, в средата на ноември Турция без пояснение престана да взе участие в взаимни с Русия патрули в Сирия. На 21 ноември се появи информация за подготовката на Турция за нова сухопътна военна интервенция в Сирия. Такава информация се появи след въздушната интервенция „ Нокът-меч ” – поредност от въздушни удари на територията на Сирийски и Иракски Кюрдистан, в това число по позициите на Кюрдската работническа партия (ПКК), която в Турция се счита за терористична организация. Съединените щати, обичайно считани за настойници на сирийските кюрди, се оповестиха изрично против проектите на Турция.

Но Дамаск реагира още по-остро. Командването на армията на САР изпрати подкрепления на север, а Народното събрание на републиката даже си спомни за старите териториални искания към Турция - провинция Искендерун, завладяна от турците през 1939 година

В същото време през втората половина на ноември започнаха да се появяват сигнали, че Анкара се интересува от тристранна среща Турция – Русия – Сирия, за която Москва преди този момент интензивно призоваваше. Или даже до директни договаряния сред Ердоган и президента на САР Башар Асад, което напълно неотдавна изглеждаше изцяло невероятно. Дори на 6 октомври турският президент разгласи невъзможността за персонална среща със сирийския водач.

Но на 23 ноември съдружният сътрудник на Ердоган Девлет Бахчели (чрез който турските управляващи постоянно хвърлят разнообразни хрумвания за проучване на публичното мнение) прикани държавното управление на страната да „ сътвори опция “ за среща сред водачите на Турция и Сирия и да стартират двустранни договаряния. Самият Ердоган, отговаряйки на въпрос за възможна среща, сподели, че „ в политиката няма обиди и неодобрение “.

„ Най-важното нещо за възможна тристранна среща на високо ниво е, че Турция промени позицията си и е подготвена да стартира разговор със Сирия. Първоначално Анкара отхвърли да договаря с Дамаск, до момента в който не се проведат избори в Турция “, сподели Кирил Семьонов, специалист в Руския съвет по интернационалните въпроси.

„ През последните години Ердоган беше песимистичен към Асад, макар че те имаха много близки персонални връзки. Сега обстановката се трансформира. Позициите на Асад се оказаха по-стабилни “, разяснява Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси.

Преди десетина години водачите на двете страни бяха близки другари. Според “Ал Джазира ” по това време Ердоган, като министър-председател на Турция, е бил хазаин на фамилията на Башар Асад по време на пътуването им до курорта Бодрум на Егейско море. „ Всичко се държеше освен върху персоналните връзки. Така беше подписано съглашение за стратегическо съдействие сред страните. Но тогава всичко се промени фрапантно ”, добавя Семьонов. Причината за смяната беше началото на Арабската пролет от 2010-2011 година, по време на която Анкара поддържаше опозиционните придвижвания както в Близкия изток, по този начин и в Северна Африка.

Когато през 2011 година в Сирия започнаха демонстрациите на сунитските мюсюлмани, Ердоган посъветва Асад да се вслуша в настояванията на протестиращите, само че силите за сигурност на Дамаск реагираха остро на неподчинението. Ердоган одобри сходни дейности като мотив за персонално възмущение, след което Анкара се причисли към интернационалния напън върху Асад.

С експлоадирането на пълномащабна революция в Сирия, Ердоган неведнъж е заявявал, че изискването за кротичък завършек на спора би трябвало да бъде „ Сирия без Асад “. Турският водач упрекна президента на САР в потребление на химически оръжия и го назова " политически мъртвец ". Турция обичайно поддържа така наречен “въоръжена съпротива ”.

Първоначално беше оказана поддръжка на Свободната сирийска войска, съдружие на „ умерени опозиционери “, което беше интензивно при започване на войната. След сухопътната интервенция „ Щитът на Ефрат “ през 2016-2017 година Анкара образува изцяло следена коалиция от групировки на араби и туркомани в провинция Идлиб, наречена Сирийска национална войска (СНА).

Протурската СНА счита както държавните сили на Дамаск, по този начин и ислямистите от обединението “Хаят Тахрир аш Шам ” (която се основава на към този момент несъществуващата “Джебхат ан Нусра ”) за свои съперници, само че може би основният съперник са ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС). Припомняме, че Съюз на демократичните сили независимо или взаимно с държавните сили на САР управляват съвсем цялата североизточна Сирия - Рожава или Сирийски Кюрдистан.

" Ердоган е угрижен най-много за въпроса за кюрдските райони, откъдето съгласно него идва опасността за Турция ", сподели Кортунов. Очевидно е, че в този момент Ердоган сподели явен интерес да координира по някакъв метод напъните си с Дамаск. „ Само в случай че кюрдските региони бъдат реинтегрирани в Сирия и сложени под контрола на Дамаск, сирийското управление ще носи отговорност за екстремистките дейности на кюрдите. Ще има кой да предяви искания и с кого да договаря “, изяснява политологът.

За Турция е извънредно значим и въпросът за трансграничен кулоар за даване на филантропична помощ на популацията на провинция Идлиб. Съответната резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации изтича през януари, напомни политологът. „ Принципната позиция на Дамаск е цялата помощ да минава през тях. Лидерите на Идлиб не са съгласни и биха желали да получат помощ непосредствено през турската граница, заобикаляйки Дамаск. Досега беше допустимо да се контракти едно такова трансгранично прекосяване. Сега това е тематика за диалог сред Ердоган и Асад “, означи интернационалният чиновник.

Освен това, решавайки да води разговор с Асад, Ердоган взема решение и вътрешни проблеми, изяснява Семьонов. „ Става дума на идните президентски избори. Ердоган желае да отнеме ключовете за разрешаване на този въпрос от опозицията, която неведнъж е говорила за нуждата от водене на разговор с Дамаск. Сега тази тематика му е предоставена на публично равнище ”, сподели експертът в района.

„ Друга значима тематика за Турция са бежанците. Преговорите сред Анкара и Дамаск във всеки случай ще допринесат за решаването на този въпрос. Турската общност ще чака точно такива съглашения. И от това евентуално в навечерието на изборите Ердоган е решил да се възползва ”, добавя Семьонов.

От друга страна, към момента не е доста ясно по какъв начин Дамаск ще схване тези промени в позицията на Анкара, показва ориенталистът. „ Потенциалният дневен ред също е забавен – дали ще се разисква единствено кюрдският въпрос в подтекста на предотвратяването на турска сухопътна интервенция или ще се разисква целият набор от проблеми сред двете страни. Важно е също по този начин дали срещата на високо ниво ще бъде в непрекъснат формат или еднократна “, счита Семьонов.

Най-вероятно форматът на срещата - в случай че се състои - ще бъде конфиденциален, счита Кортунов. Последвалите дейности на Турция и удължаването или неудължаването на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ще бъде индикатор дали е допустимо да се сближат позициите на Анкара и Дамаск, добавя интернационалният специалист.

Във всеки случай е явно за какво Анкара разпорежда очаквания на присъединяване на Русия в преговорния развой, означи Кортунов. „ Ердоган постоянно е призовавал Русия да окаже напън върху Дамаск и да стане медиатор в договарянията сред кюрдите и Асад. Русия има обичайни връзки с кюрдите. Вероятно Русия може да окаже въздействие и може би към този момент оказва въздействие “, допуска специалистът.

(Освен това Русия, като член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, може да наложи несъгласие на всяка резолюция и тогава няма да бъде вероятен никакъв филантропичен кулоар до Идлиб “, добавя Кортунов. Освен това Русия е главният уредник на договарянията по сирийското споразумяване – Астанинския развой и това не би трябвало да се не помни.

„ Прякото съдействие сред Турция и Сирия в този момент е извънредно преференциално за самата Русия. Тъй като в този момент сме изправени пред много външнополитически задания, нямаме време да направляваме всяка стъпка на Асад и Ердоган “, акцентира от своя страна Семьонов. „ Освен това, в случай че Дамаск и Анкара съумеят да договарят сами, тогава за Русия рисковете от спор с една от страните са понижени. Москва постоянно е подготвена да даде платформа за договаряния или да изглади острите ъгли “, добави ориенталистът.

Ако в този момент Дамаск загърби сходно предложение, заявявайки, че ще договаря едвам след изборите в Турция, това съществено ще подкопае имиджа на Сирия, предвижда Семьонов. Освен това, в случай че Асад сложи някакви ултиматуми, тогава Турция няма да ги одобри при никакви условия и ще работи съгласно към този момент съществуващия проект. А Дамаск няма опция да вземем за пример със мощ да изтласка Турция от територията ir “, споделя събеседникът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР