Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха общо 13 споразумения

...
Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха общо 13 споразумения
Коментари Харесай

Емирствата подписаха с Турция сделки за 50 млрд. долара при визита на Ердоган

Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха общо 13 съглашения за 50.7 млр. $ по време на визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Абу Даби.

Това оповестиха държавните новинарски организации на двете страни, и.

На срещата си Ердоган и президентът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед и Ердоган означиха и началото на взаимен стратегически съвет на високо равнище, написа УАМ. Между Анкара и Абу Даби от май работи съглашение за всеобхватно икономическо партньорство, което се чака да усили търговията оттатък петрола от 19 милиарда на 40 годишно.

Сред другите договорености съглашение за взаимно поощряване и отбрана на вложенията , за екстрадиция (каквито ОАЕ имат с няколко десетки страни), за правно съдействие по цивилен и търговски въпроси, за съдействие в цифровата промяна, взаимни планове в енергетиката и естествените запаси и други, в това число съдействие в защитата и галактическия бранш. Петролни компании в двете страни подписаха стратегическо съдействие. Абу Дали ще влага във възобновяване на засегнатите от земетресението региони на Турция.

 " Най-голямата отбранителна договорка ": Саудитска Арабия купи турски дронове

ОАЕ са третата и последна спирка на Ердоган от обиколката му в Персийския залив. Освен обичайния си сътрудник Катар, той посети и Саудитска Арабия и Емирствата, връзките с които бяха обтегнати през предишното десетилетие. С Рияд бяха подписани пет съглашения, от които две - свързани с покупката на турски дронове.

Посещението на Ердоган задълбочава връзките, към които Ердоган се върна в последните две години след дълга изолираност в огромна част от Персийския залив. През 2021 година ОАЕ сътвориха фонд за капиталова поддръжка на Турция за 10 милиарда $ като част от напъните на Ердоган за закрепи турската стопанска система две години преди президентските избори.

Турция възнамерява да продаде пристанище в Измир на страна от Персийския залив
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР