Турция и Израел взаимно помолиха посланиците на страните да напуснат.

...
Турция и Израел взаимно помолиха посланиците на страните да напуснат.
Коментари Харесай

Ердоган за Нетаняху: Ръцете му са покрити с кръв. Отговор: Той е експерт по кланета

Турция и Израел взаимно помолиха посланиците на страните да изоставен.

Израел подреди на турския дипломат да напусне страната за неустановен интервал от време, обявиха от външното министерство на страната.

Това е в отговор на по-ранните дейности на Анкара - да извика израелския дипломат в страната си и го помоли да напусне краткотрайно.

От два дни се следи замяна на реплики и нападки сред турския президент Реджеп Ердоган и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Туитър.

Те са във връзка със конфликтите от през вчерашния ден на израелски военни с палестински стачкуващи на границата на Израел и Палестина в Ивицата Газа, където гибелта си откриха 60 палестински жители.

Турция, изявен критик на насилието в Газа и преместването на американското посолство в Йерусалим, свика изключителна среща на Организацията за ислямско съдействие.

В понеделник Анкара привика за съвещания посланиците си от Вашингтон и Тел Авив, напомни вестник "Джерузалем пост ".

ЙЕРУСАЛИМ - ЗАЩО Е СВЕЩЕН ЗА ТРИ РЕЛИГИИ - СНИМКИ

Турският президент Реджеп Ердоган атакува словесно израелския министър-председател Бенямин Нетаняху казвайки, че той води „ страна, подкрепяща апартейда” и ръцете му са покрити с палестинска кръв.

„ Нетаняху е министър-председател на страна, подкрепяща апартейда и окупираща земята на беззащитни хора на възраст над 60 години в прорез с резолюциите на ООН”, написа Ердоган в Туитър. По-рано през днешния ден Нетаняху отхвърли рецензията на турския президент за това, че израелски военни са умъртвили десетки палестинци на границата в Ивицата Газа.

„ Той има палестинска кръв по ръцете си и не може да прикрие закононарушенията си, нападайки Турция”, добави Ердоган.

По-рано иззраелският министър на строителството и член на кабинета по сигурността Йоав Галант реагира яростно на думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който назова Израел „ терористична страна “.

„ Той ли ще ни учи на морал? “, сподели министърът в изявление за Радио 103.

„ [Ердоган] е рисков човек и неговата поддръжка за нашите врагове не ме изненадва. Не са ни нужни пояснения от света за това какво е вярно да вършим “, добави той.

В понеделник Ердоган сподели, че Израел прави „ геноцид и окупация “ от 1948 година

Сблъсъци по границата с Израел, хиляди палестинци стачкуват

Турският президент неколкократно изрази поддръжката си за „ палестинските братя и сестри “.

Галант насочи рецензии и към вътрешната политика на Ердоган, отнасяща се до турското население. След като журналистът изиска от него да разшири своя коментар за опита за прелом в Турция през 2016 година, Галант отговори, че вижда „ цялото това нещо като една огромна провокация “.

„ Приемливо ли е да арестувате стотици без съд в страна, която Ататюрк изведе от изостанала със стотици години до една от напредналите на европейския фронт? И да пропагандирате ненавист сред популацията на страната и някои от нейните жители, това задоволително ли е? “, сподели Галант.

„ Ердоган предизвиква политиката, в която се показва, че тя ще донесе мир и успокоение със съседите на Турция, само че в реалност Турция е достигнала обстановка на насъскан спор - от Гърция до Сирия, както и с европейските страни ".

Преди това министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли гневно изказванията на турския президент Реджеп Ердоган, че Израел е „ страна на терора” и „ геноцид”.

„ Ердоган е един от най-големите съдружници на „ Хамас” и няма подозрение, че той е специалист в терора и клането”, написа на иврит Нетаняху в Туитър.

„ Предлагам тъкмо той да не ни учи на морал”, написа още министър-председателят на Израел.

Ердоган, главен покровител на палестинците назова Израел „ страна на терора” и я упрекна в „ геноцид” след всеобщите конфликти през вчерашния ден, които съответстваха с откриването на американското посолство в Йерусалим.

Повече от 60 индивида бяха убити през вчерашния ден от изстрели от израелски снайперисти наоколо до границата в Ивицата Газа, съгласно здравните служби в Газа измежду починалите има и бебе, което е умряло от вдишването на сълзотворен газ.

Турция разгласи тридневен печал и извика посланиците си от Израел и Съединени американски щати поради насилието, което съпроводи преместването на американското посолство в Йерусалим.

Демонстрациите в понеделник бяха кулминационната точка на серията всеобщи митинги почнали на 30 март. Сега те бяха поради преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим. В началото митингите започнаха спокойно, само че дребна група хора започнаха да хвърлят камъни по загражденията на границата с Израел. Последва ответен огън от страна на израелски снайперисти.

Съединени американски щати разгласи по кое време мести посолството си в Йерусалим

Европа против решението за Йерусалим, Нетаняху в Брюксел

Натиск към Тръмп за смяна на решението за Йерусалим

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации организира през днешния ден изключителна среща по отношение на насилието в Газа, като Кувейт приготвя план за резолюция за отбрана на палестинските жители.

Преговорите започнаха с едноминутно безмълвие в памет на 60-те палестинци, починали в понеделник. Клането помрачи откриването на посолството на Съединени американски щати в Йерусалим. С откриването на посолство на Съединени американски щати в Йерусалим и откритото самопризнание на града като столица на Израел, разгневи палестинците и беше необятно подложено на критика, само че все пак през днешния ден Съветът за сигурност още веднъж не съумя да реализира консенсус.

Арабските посланици единомислещо приканиха за следствие на "престъпленията " на Израел и за отбрана на палестинския народ. Кувейт, единствената арабска страна, която е непостоянна част от Съвета за сигурност, съобщи, че ще популяризира проекторезолюция за "предоставяне на интернационална отбрана на палестинския народ ".

Кувейтският дипломат Мансур ал-Отаиби съобщи, че планът ще бъде публикуван "най-вероятно на следващия ден ". Палестинският делегат Рияд Мансур съобщи, че едвам по-късно още стартират договарянията за приемане на резолюцията.

Англия и Германия са измежду страните, които поддържат без значение следствие, до момента в който Съединените щати блокираха изказване на Организация на обединените нации, което би призовало за без значение следствие. Във вторник американският дипломат Ники Хейли стартира гневна офанзива против иранската експанзия в Близкия изток, опровергайки "двойния стандарт ", осъждайки провокацията на "Хамас " и сподели, че Израел е работил сдържано.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР