Турция е предложила претенциите на България за обезщетение на тракийските

...
Турция е предложила претенциите на България за обезщетение на тракийските
Коментари Харесай

Захариева предлага с общ иск да се търси обезщетение от Турция за тракийските бежанци

Турция е предложила претенциите на България за обезщетение на тракийските бежанци да бъдат поискани с самостоятелни искове от всеки обиден. Външният министър Екатерина Захариева съобщи по време на днешния парламентарен надзор, че страната изрично е отхвърлила предлагането. По думите ѝ този спор може да бъде решен единствено с един групов иск.

Тя акцентира, че въпросът е доста комплициран и министър председателят Бойко Борисов е повдигнал тематиката при визитата на турския президент Реджеп Ердоган във Варна през март, откакто пет години тя не е била засягана. Захариева добави, че двете страни са се разбрали да провеждат пета комисия по въпроса, като към момента няма съответна дата за нея. Най-вероятно диалозите ще се проведат в Турция.

Външният министър изясни, че южните ни съседи са на радикално друго мнение за тракийските бежанци, като съгласно тях те сами са поискали да се изселят. Също по този начин турските управляващи претендирали нотариални актове за парцелите, което съгласно Захариева мъчно може да стане. Тя въпреки всичко посочи, че разногласието може да бъде решен и посредством други документи, само че не посочи какви.

Захариева, която е и вицепремиер по правосъдната промяна, добави, че за компенсацията на тракийските бежанци се работи по мандат, който не е променян от 2012 година Именно поради това тя предложи да се провежда съвещание на парламентарната външна комисия, на което да се приказва повече и по-спокойно по тематиката, защото мандатът е с гриф за класифицирана информация.

Тя сподели още, че след думите на Ердоган за духовните граници на Турция, в които попаднаха и елементи от Южна България, той повече не е правил сходни изявления. Това тя отдаде на забележката на Борисов към президента. Турският държавен глава е подчертал, че думите му не значат желание във връзка с границите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР