Турция е нанесла въздушни удари по цели в Иракски Кюрдистан

...
Турция е нанесла въздушни удари по цели в Иракски Кюрдистан
Коментари Харесай

Турция бомбардира Кюрдистан в отговор на убийството на неин дипломат

Турция е нанесла въздушни удари по цели в Иракски Кюрдистан в четвъртък като компенсация за убийството на турския вицеконсул и още двама души на 17 юли в Ербил, предава " Ал-Джазира ", оповестява OFFnews.

``
реклама

Никой към момента не е поел отговорност за офанзивата, само че анализатори подозират турската отцепническа организация " Кюрдска работническа партия " (КРП), която Анкара счита за терористична формация. Техни бойци постоянно са приютявани в Кюрдистан.

При въздушния удар са унищожени оръжейни хранилища, квартири, подслони и пещери, които са употребени от кюрдските бойци, оповестява турският министър на защитата Хулуси Акар.

" Кюрдистанската демократична партия ", която сега е на власт в Иракски Кюрдистан, поддържа положителни връзки с Турция.

От май месец насам обаче Турция организира сухопътна и въздушна акция в северния планински район, с цел да изкорени КРП, която от 1984 година води протест против турската страна и се пробва да отдели огромна част от територията ѝ, обитаема най-вече с кюрди.

По-рано този месец при една от офанзивите беше погубен висшият КРП деятел Дияр Гариб Мохамед. Бунтовниците обаче отхвърлиха да имат нещо общо с убийството на вицеконсула в Ербил по-рано тази седмица.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР