Турция е готова да предприеме инфраструктурни проекти, включително възстановяване на

...
Турция е готова да предприеме инфраструктурни проекти, включително възстановяване на
Коментари Харесай

Турция възстановява пристанището в Бейрут

Турция е подготвена да предприеме инфраструктурни планове, в това число възобновяване на пристанището на Бейрут, сподели турският президент в Анкара.

Ливанският министър председател Наджиб Микати бе през вчерашния ден на публично посещаване в турската столица.

„ По време на нашите срещи обсъдихме изчерпателно връзките сред Турция и Ливан. Фокусирахме се върху развиването на опциите за съдействие. Заедно с моя безценен другар обсъдихме какви спомагателни стъпки можем да предприемем, с цел да помогнем на Ливан. В първите дни след пристанищната детонация в Бейрут, аз неотложно изпратих моя заместител и външен министър там, с цел да покажем нашата взаимност с ливанския народ “, сподели Ердоган.

Той сподели, че Турция е първата страна, която се притече на помощ на своите ливански братя с коли за спешна помощ след детонацията в Акар предишния август.

Ердоган сподели, че е подготвен да поддържа напъните за промени на ливанското държавно управление. Той означи, че макар изискванията на Covid-19 пандемията, размерът на търговията сред двете страни е достигнал 1,8 милиарда $ с нарастване от почти 80% предходната година.

„ Вярвам, че турските артикули са подобаващи и атрактивни за ливанския пазар в доста аспекти като цена, качество, транспортни разноски. Също по този начин желаеме да увеличим продуктите, които внасяме от Ливан.

Нашите компании са подготвени да поемат значими инфраструктурни планове, в това число реорганизация на пристанището в Бейрут “, сподели той.

Ердоган добави, че с цел да насърчи повече туристи да отидат в Ливан, Турския народен авиопревозвач направи 20% отстъпка за всички полети до Бейрут до май.

Микати сподели, че страната му се нуждае от съдействието и помощта на Турция.

Ливанският министър председател сподели, че страната му „ минава през рецесия, която е съвсем най-тежката в света на всички стопански, финансови и обществени равнища. Нуждаем се от поддръжка и подпомагане във всички области “.

Ливан претърпя най-тежката икономическа рецесия в историята си преди две години с колапса на валутата си на фона на дефицит на медикаменти, горива и съществени артикули, както и внезапен спад в покупателната дарба на своите жители.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР