Турският президент Тайип Ердоган отхвърли твърденията на мафиотския бос Седат

...
Турският президент Тайип Ердоган отхвърли твърденията на мафиотския бос Седат
Коментари Харесай

Мафиотски бос обвини в корупция турския вътрешен министър

Турският президент Тайип Ердоган отхвърли изказванията на мафиотския необут Седат Пекер за корупция и други закононарушения против неговите висши чиновници и съдружници. Той отбрани вътрешния министър Сюлейман Сьойлю и даде обещание да търси правосъдна правдивост.

Поредица от видеоклипове с бомбастични изказвания на наказания водач на тайфа Пекер притегли вниманието на десетки милиони в YouTube този месец. Вътрешният министър Сьойлю отхвърли обвиняванията на Пекер, в които е замесен, само че видеоклиповете провокираха остри рецензии от опозиционните партии, оповестява Ройтерс.

В диалог с депутати на партията си, в първото си обществено послание по въпроса, през днешния ден Ердоган сподели, че задачата на видеоклиповете е да навреди на Турция.

Припомняйки, че Пекер е нарочил и някогашния министър председател Бинали Йълдъръм посредством сина му, Ердоган сподели, че това е „ още едно доказателство “, че задачата на офанзивите е държавното управление и властта в страната.

„ Следим членовете на незаконните организации, където и да се скрият. Ще ги проследим, до момента в който не бъдат предадени на правораздаването “, сподели Ердоган, като също по този начин осведоми, че прокурорите в Истанбул и Анкара към този момент са подхванали дейности по исковете и клеветите на Пекер.

" Никой не би трябвало да се съмнява, че Турция е правова страна ", сподели президента.

49-годишният Пекер стана прочут през 90-те години с тъмното си минало и беше наказан на 14 години затвор през 2007 година за закононарушения, в това число образуване и управление на незаконна тайфа, припомня Ройтерс.

Пекер е излежал няколко затворнически присъди в Турция и се допуска, че в този момент е в Дубай. Той стартира да пуска видеоклиповете след полицейска интервенция в Турция през април, ориентирана против него и хипотетичните му сътрудници.

В оповестените клипове мафиота изрича непотвърдени обвинявания по отношение на съмнителни смъртни случаи, изнасилвания и търговия с опиати, потвърждавайки връзки със чиновници, близки до ръководещите. Той даже разгласи, че има политик, който получава постоянно по 10 хиляди $ от мафиотските кръгове. Публикуваните до в този момент 7 видеоклипа са гледани общо над 30 милиона пъти, заяви Ройтерс. Турция е уплашена от тези изказвания.

Президентът Ердоган сподели, че по време на 19-годишното ръководство на неговата партия държавното управление е донесло мир в страната, като се е справило с такива незаконни банди и че то ще " осуети и този замърсен сюжет ".

Вътрешният министър Сюлейман Сьойлю е подал правосъдна тъжба против Пекер поради видеоклиповете, призовавайки за следствие на направените изказвания и за обвиняване на мафиота за клюка.

Политическите партии се пробваха да се възползват от разногласието, като главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) прикани министър Сьойлю да подаде оставка.

Лидерът на РНП Кемал Кълъчдароглу съобщи, че политически фигури са се свързвали с водачи на проведената престъпност и че Пекер е получил паспорт и му е позволено да замине в чужбина, макар че е известно, че е направил закононарушения. Министерството на вътрешните работи не отговори по случая, заяви в. Хюриет.

" Странното е, че в този момент сред тях се води борба и страната следи. Вътрешният министър просто следи тези разногласия ", сподели Кълъчдароглу.

В отговор на засилените апели на опозиционните партии за предварителни избори, Ердоган сподели, че президентските и парламентарните избори ще се проведат по график през юни 2023 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР