Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в телефонен разговор днес

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в телефонен разговор днес
Коментари Харесай

Президентът Ердоган: Турция ще предостави хуманитарна помощ на Украйна за преодоляване на трудната зима


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в телефонен диалог през днешния ден с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, че Анкара ще даде филантропична помощ на Украйна за превъзмогване на идната " сложна зима ", заяви Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8531
По време на диалога президентът Ердоган съобщи, че Турция ще продължи да работи за посрещане на филантропичните потребности на народа на Украйна през идните сложни зимни месеци, осведоми турското президентство.

Ердоган изрази вяра и за решение по въпроса за атомната електроцентрала " Запорожие " в Югоизточна Украйна, която от март е под съветски надзор.

Една от най-големите нуклеарни централи в света произвеждаше 20 % от електрическата енергия в Украйна преди началото на руско-украинската война на 24 февруари, отбелязва Анадолската организация.

Президентът на Турция съобщи, че първата дама Емине Ердоган се грижи за над 1000 украински сираци и техните придружители в столицата Анкара.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е благодарил на Ердоган за това, че е приютил украински деца и е обезпечил стотици генератори за градовете в изискванията на спиране на електрозахранването заради съветските офанзиви против енергийната инфраструктура.

Зеленски съобщи в Туитър, че е разискал с Ердоган по-нататъшната работа и допустимо разширение на така наречен „ зърнен кулоар " през Черно море.

По-рано през днешния ден турският президент приказва по телефона и с президента на Русия Владимир Путин. Възможностите за експорт и на други хранителни артикули и артикули по така наречен „ зърнен кулоар “ през Черно море бяха измежду разискваните от двамата въпроси, предадоха международните новинарски организации.

На 22 юли Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха в Истанбул съглашение за обновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища. Износът беше спрян през февруари поради войната на Русия против Украйна, напомня Анадолската организация.

Дни преди плануваното приключване на съглашението на 19 ноември, то беше удължено с още 120 дни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР