Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря снощи в Анкара с

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря снощи в Анкара с
Коментари Харесай

Ердоган: Турция ще продължи да подкрепя с всички усилия палестинската кауза

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беседва нощес в Анкара с палестинския президент Махмуд Абас, който е на публично посещаване в Турция, оповестява Българска телеграфна агенция.

В диалог на четири очи двамата водачи са разискали развиването на турско-палестинските връзки и палестинско-израелския спор, както и настоящи въпроси от районен и интернационален темперамент.

Специално внимание е било отделено на стъпките, които да бъдат подхванати за по-нататъшното развиване на съдействието сред Турция и Палестина, се показва в формалното известие.

 

„ Ще продължим да пазиме палестинската идея с цялата си мощ и ще я поддържаме с цялата си мощност. Бих желал да подчертая, че от значително значение е да се сътвори самостоятелна палестинска страна в границите от 1967 година със столица Източен Йерусалим “, съобщи президентът Ердоган на конференцията след диалозите.

 

Махмуд Абас дълго и с възторг приветства изказването на Ердоган.

Турският президент добави, че е значимо интернационалната общественост, в това число Организация на обединените нации, да бъде мощно ангажирана с палестинския въпрос.

„ Пътят към обективен и дълготраен мир в района е отбраната на визията за решение с две страни. Помирението сред нашите палестински братя е един от основните детайли в този развой. Турската организация за съдействие и развиване /ТИКА/, Турският червен полумесец и неправителствените организации не престават да оказват помощ. Нашият принос към Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци ще продължи. Бих желал да предам на целия палестински народ задоволството си, че моето име е обещано на площад там “, сподели Ердоган.

 

На собствен ред Абас съобщи, че „ израелското държавно управление се пробва да подкопае мирните начинания с радикалното си отношение. Израел продължава опитите си да ускори окупацията. Трябва да заявя, че интернационалната общественост е безпомощна в това отношение. Турция постоянно е защитавала независимостта на Палестина на интернационалната сцена, за което сме й признателни “.

Палестинският президент бе посрещнат с публични почести в Анкара.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР