Турският президент Реджеп Тайип Ердоган Пренебрегването на предупреждението от САЩ

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган Пренебрегването на предупреждението от САЩ
Коментари Харесай

Турция навлезе в зоната на санкциите заради руските ракети и сондажи край Кипър

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Пренебрегването на предизвестието от Съединени американски щати да не приема съветски зенитни ракети С-400 и следващите рецензии от Европейски Съюз за нелегално изпращане на втори транспортен съд за сондажи за нефт и газ в икономическата зона на Кипър вкараха Турция в зоната на глобите.

Bloomberg твърди, че може да бъдат изолирани основни предприятия от отбранителния бранш на Турция, в това число като им се забрани достъп до финансовата система на Съединени американски щати. Това на практика мощно затруднява активността им освен в Съединени американски щати, където те вземат участие и в стратегии за самолетите F-16 и хеликоптерите CH-47 и UH-60, само че и по света. Силен резултат от това може да има и върху обменния курс на турската лира и присъединяване на страната на интернационалните финансови и валутни пазари.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Късно в петък рейтинговата организация Fitch се включи с намаление оценката и вероятността си за турската стопанска система - поради съветските ракети и поради уволняването седмица по-рано на шефа на централната банка. Дългосрочният рейтинг на Турция в задгранична валута бе намален от Вътрешни войски на ВВ- с отрицателна вероятност.

По същото време рецензии насочи и НАТО.

В понеделник продължи идването на съставни елементи от зенитните комплекси, за които Вашингтон бе предложил на Ангара да откри вид до 31 юли те да не бъдат доставяни, конфигурирани и интегрирани с най-новия военен аероплан F-35. В противоположен случай ще стартира изолирането и заместването на турските компании от плана, в който те вземат участие в проектирането и производството. Според Пентагона С-400 заплашва сигурността на многоцелевия аероплан, както и загуба на преимуществата му пред противовъздушните системи от Русия.

Конгресът утвърди план на отбранителния бюджет на Съединени американски щати, съгласно който не трябва да се предават турските F-35. Според Закона за противопоставяне на враговете на Америка посредством наказания (CAATSA) на Анкара би трябвало да бъдат наложени няколко от 12 типа наказания, в случай че не се откаже от съветските ракети. Според Bloomberg екипът на президента Доналд Тръмп към този момент е избрал съответните ограничения, само че те ще бъдат огласени по-късно тази седмица. Целта е това да не съвпадне с днешната трета годишнина от опита за боен прелом, за който мнозина турци, както и управляващите, постоянно упрекват Съединени американски щати, че са приютили Фетхуллах Гюлен, който считат за главният подстрекател на пуча.

На доктрина президентът може да замрази налагането на наказания по CAATSA, само че в Белия дом знаят, че това мощно ще раздразни Конгреса и конгресмени и сенатори може да отвърнат със закон за още по-тежки санкции.

Четирима основни сенатори от двете съществени партии осъдиха в петък доставките на С-400 и приканиха Тръмп да наложи наказания, тъй като дейностите на Турция носят опасност. " Приемайки доставките на С-400 от Русия, Реджеп Тайип Ердоган избра рисково партньорство с Владимир Путин в ущърб на сигурността на Турция, на икономическия подем и цялостта на НАТО. " Това обявиха ръководителят на сенатската комисия по въоръженията Джим Инхоф, водачът на демократите в комисията Джак Рийд и техните сътрудници от комисията по интернационалните въпроси Джим Риш и Боб Менендес. Те приканиха Тръмп да наложи наказания по CAATSA, а министерството на защитата да приключи присъединяване на Анкара в програмата F-35.

Санкции обсъждаха в понеделник и външните министри на Европейския съюз, само че поради навлизането на турски кораби за морски сондажи в икономическата зона на Кипър. Според Европейски Съюз това са противозаконни дейности във водите на страна член и Германия и Австрия са изключително настойчиви за приемането на контрамерки. Според Reuters те към този момент ще са алегорични - ограничение на дипломатическите контакти на високо ниво и прекъсване на средства за Анкара. Европейски дипломатически източник споделя за организацията, че Турция може да изгуби към 150 от 400 милиона евро, планувани за планове за 2020 година - от политически промени до земеделие - за реализиране стандартите на Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР