Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви подкрепа за присъединяването на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви подкрепа за присъединяването на
Коментари Харесай

Ердоган подкрепи Украйна за НАТО, очаква Путин през август

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи поддръжка за присъединението на Украйна в НАТО и настоя съглашението за зърнения кулоар да бъде удължено. Изрази вяра, че съветският държавен глава Владимир Путин ще посети Турция идния месец и двамата ще имат опция да поговорят " на четири очи ", съобщи Българска телеграфна агенция.

 Какво става след визитата на Зеленски: Коментар на Петър Карабоев Какво става след визитата на Зеленски: Коментар на Петър Карабоев

Ердоган приказва на взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски, който дойде през вчерашния ден на работно посещаване в Турция. Разговорите сред двамата водачи продължиха два часа, показва телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Визитата е част от източноевропейската обиколка на Зеленски преди срещата на НАТО във Вилнюс идната седмица. Той към този момент посети България, Чехия и Словакия.

 Ефектите от визитата на Зеленски Ефектите от визитата на Зеленски

Продължаваме да преговаряме както с Русия, по този начин и с Украйна за замяна на военнопленници. Президентът Путин може да посети Турция идващия месец. И ние още веднъж ще имаме опция да обсъдим въпроса " на четири очи ". Ще продължа да организирам телефонни диалози с него, съобщи Ердоган, представен от турски медии.

Турският държавен глава съобщи още, че Турция поддържа удължаването с две години на " зърнената договорка "., която изтича на 17 юли. Надявам се, че съглашението за зърнения кулоар ще бъде удължено още веднъж след 17 юли. Очакваме то да бъде удължено най-малко с три месеца, само че сме за удължение за две години, сподели той.

Доставките на зърно се правят според съглашение, подписано в Истанбул на 22 юли 2022 година сред Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден кулоар за експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища. В Истанбул бе открит Съвместен координационен център, който инспектира товарите.

На конференцията със Зеленски Ердоган сподели още, че Анкара продължава да поддържа Киев, като добави, че Турция ще продължи да поставя старания за реализиране на мир сред Украйна и Русия, осведоми Анадолската организация.

От началото на спора ние сме солидарни с Украйна, като предоставяме съответна помощ в доста области - в политическата и икономическа сфера, както и в региона на сигурността. Ние бяхме и страната, която постави най-интензивни старания за преустановяване на войната посредством договаряния, учредени на интернационалното право, съобщи турският президент.

Ердоган приказва и по въпроса за приемането на Украйна в НАТО. Украйна безспорно заслужава участие в НАТО, посочи турският президент.

Украинският президент Володимир Зеленски на собствен ред благодари на президента Ердоган и на турския народ за оказваната поддръжка. Благодаря на Турция, че поддържа териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, сподели Зеленски, представен от Българска телеграфна агенция.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР