Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща газ, инвестиции и подкрепа

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща газ, инвестиции и подкрепа
Коментари Харесай

Ердоган обещава газ, търговия и подкрепа на Сърбия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обещание газ, вложения и поддръжка за Балканите и в частност Сърбия в явен опит да разшири въздействието на Турция в района, като с това компенсира зациклилия развой по присъединението на страната към Европейския съюз, отбелязва "Ройтерс ".

Двудневното му посещаване в Сърбия, която беше в яростен спор с Турция по време на кървавия колапс на Югославия, би могло да способства за усилването на ролята на Турция в район, който беше епохи наред под османско господство и остава раздразнителен към съперничествата на огромните сили, разяснява още "Ройтерс ".

Турското въздействие е към този момент мощно измежду мюсюлманите в Босна, Албания и Косово. Сърбия е най-близкият съдружник на Русия на Балканите.

"Заедно със Сърбия и с задачите Балкани, ние желаеме да създадем стъпки за разрешаване на всички проблеми ", разяснява Ердоган пред публицисти в Белград, изтъквайки, че Анкара възнамерявала да построи път сред Сърбия и Босна.

Ердоган и неговият сръбски сътрудник Александър Вучич подписаха политическа декларация за основаването на орган за съдействие, който да заседава годишно и да координира взаимни планове.

Ердоган изразил убеденост, че Русия няма да се опълчи на турския проект за прекачване на природен газ от газопровода "Турски поток " за Сърбия.

"Ние не желаеме никакво разделяне на Балканите или че някой може да вижда тези страни като негова сфера на въздействие. Ние се противопоставяме на всички, които желаят това ", коментирал турският държавен глава пред бизнес конгрес.

Посещението и благодарностите, отправени от Ердоган към Вучич за поддръжката му по време на несполучливия опит за прелом против него през 2016 година, няма да останат незабелязани в Европейския съюз, където някои дипломати са обезпокоени от задълбочаването на авторитаризма измежду някои балкански водачи при неналичието на осезателен прогрес за присъединение към Европейски Съюз.

Сърбия би трябвало да балансира упоритостта си да се причисли към Европейски Съюз с афинитета на доста сърби към братска православна Русия. Тя също по този начин доста мощно се нуждае от вложения, с цел да развие стопанската система, която към момента е в преход и се възвръща от разпада на Югославия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР