Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес потвърди плановете на Анкара

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес потвърди плановете на Анкара
Коментари Харесай

Ердоган: Операцията в Сирия може да започне във всеки един момент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган през днешния ден удостовери проектите на Анкара за предприемането на трансгранична интервенция в Сирия, предава турската държавна телевизия ТРТ.

Ще продължим да се борим против терористичните организации, до момента в който не осигурим кулоар за сигурност с дълбочина 30 километра (в Сирия, край границата с Турция). Още един път разгласявам това на света, съобщи Ердоган, който приказва на гала в югоизточния турски окръг Битлис.

Ердоган за следващ път съобщи че интервенцията в Сирия може да стартира когато и да е.

Винаги споделяме, че можем да дойдем ненадейно през нощта. Можем да го създадем във всеки един миг, съобщи турският президент, като добави, че " Анкара няма искания към непозната територия ".

Ердоган заяви през май, че Турция ще стартира нова военна интервенция в Северна Сирия, с цел да се опълчи на терористичните закани, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че задачата е да бъдат обновени напъните за създаване на дълбока 30 километра зона за сигурност по границата сред Турция и Сирия.

От 2016 година до момента Турция е направила няколко огромни военни интервенции в Северна Сирия. Офанзивите са били ориентирани основно против подкрепяните от Съединени американски щати сирийски кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН), обсъждани от Анкара като сирийско отклонение на ПКК (Кюрдската работническа партия).

ПКК, която води въоръжена битка против турската страна от 1984 година, се преглежда като терористична организация от Анкара, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Групировката има бази в Северен Ирак и обвързваните с нея бойци са дейни в Северна Сирия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР