Турският президент Реджеп Ердоган, украинският Володомир Зеленски и генералния секретар

...
Турският президент Реджеп Ердоган, украинският Володомир Зеленски и генералния секретар
Коментари Харесай

Не искаме нов Чернобил. Ердоган обсъди със Зеленски възможности за край на войната

Турският президент Реджеп Ердоган , украинският Володомир Зеленски и генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш са разискали методите за преустановяване на войната сред Русия и Украйна. Тримата се срещнаха в украинския град Лвов.

Президентът на Турция сподели, че светът не желае "нов Чернобил ", като предизвести за опцията от нуклеарна повреда в Запорожие, в случай че спорът там продължи. Най-голямата атомна централа е под съветска окупация.

Ердоган сподели, че е разисквана размяната на военнопленници сред Украйна и Русия и че по-късно ще повдигне въпроса пред съветския президент Владимир Путин . Турският президент е изразил готовността на Анкара още веднъж да се нагърби с посредническа роля.

"Надявам се, че войната ще завърши на преговорната маса ", сподели Ердоган.

Ердоган е споделил със Зеленски готовността на Турция да окаже нужната поддръжка за реконструкцията на Украйна.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани Москва и Киев да покажат „ дух на компромис “ и да обезпечат по-нататъшния триумф на договорката за зърно, която разреши възобновяването на износа на зърно от Украйна.

21 кораба са напуснали украинските пристанища за по-малко от месец, а 15 кораба са напуснали Истанбул за Украйна, с цел да натоварят със зърно и други храни. „ Това е единствено началото. Призовавам всички страни да създадат по този начин, че това да продължи “, сподели Гутериш.

Той повтори апела си за демилитаризиране на атомната електроцентрала, държана от съветските сили в Запорожие, като сподели, че е съществено смутен от обстановката в и към нея. По-рано Русия отхвърли предлагането, потвърждавайки, че то ще направи оборудването "по-уязвимо ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР