Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли ултиматума на Пентагона за закупуването

...
Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли ултиматума на Пентагона за закупуването
Коментари Харесай

Ердоган отхвърли ултиматума на Пентагона

Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли ултиматума на Пентагона за закупуването на съветски ракетен комплекс С-400.

„ Покупката на С-400 не е обвързвана със сигурността на НАТО, Съединени американски щати или F-35 по никакъв метод “, съобщи Ердоган на протест в Диарбекир, оповестява турския ефирен канал TRT. „ Причините за покупката на тези системи са явни “, добави президентът и акцентира, че Анкара няма нищо какво да крие към използването на съветския ракетен комплекс. Реджеп Ердоган изрази вяра, че проблемите в връзките сред Турция и Съединени американски щати поради желанията на Анкара да купи съветска противоракетна система „ могат да бъдат решени по същия метод, както и други проблеми “.

Изявлението на Ердоган е в отговор на представителя на американското Министерство на защитата Чарли Съмърс, който в петък съобщи, че „ ще има съществени последици за военните връзки сред Турция и Съединени американски щати що се отнася до покупка на американски ракети Patriot и самолети F-35, в случай че Анкара купи съветския С-400. Турция няма да получи F-35, в случай че вземе С-400 “, сподели представителят.

По-ано тази седмица военачалник Къртис Скапароти съобщи пред Сенатска комисия, че се надява Турция да премисли решението си за покупката на съветската ракетна система С-400. Скапароти, който е един от високопоставените командири в НАТО, уточни няколко казуса на съветските ракети, в това число несъответственост със системите на Алианса и съобщи, че „ С-400 е проблем за всички наши самолети, само че по-специфично за изтребителите F-35 “.

След продължителни и несполучливи договаряния за закупуване на системи за противовъздушна защита от Съединени американски щати, през 2017 година Анкара реши да купи съветски системи за противовъздушна защита С-400. / БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР