Турският президент Реджеп Ердоган и съпругата му Емине се включиха

...
Турският президент Реджеп Ердоган и съпругата му Емине се включиха
Коментари Харесай

Ердоган: 2,5 милиона турци все още не могат да четат и пишат


Турският президент Реджеп Ердоган и брачната половинка му Емине се включиха в директен ефир в телевизионно предаване и приканиха за увеличение на грамотността в страната.

„ Ако в Турция започва сходна акция, ние безусловно ще я подкрепим. Вече възложихме на министерството на образованието и другите структури да стартират нужните действия. Такива акции ще оказват помощ доста за запълване на пробойните в областта на образованието “, съобщи Ердоган.

Той добави, че равнището на неграмотността преди е било прекомерно високо, само че ще бъде направено всичко допустимо, с цел да падне то измежду популацията до нула. Подобна акция за повишение на грамотността измежду девойките ние със брачната половинка ми започнахме през 2003 година в Шанлъурфа и през днешния ден виждаме позитивните й резултати, уточни президентът и изрази подготвеност да окаже всестранна поддръжка.

„ Кампанията притегли интереса на доста жители. Те могат да се извърнат към министерството на образованието, администрациите на губернаторите и другите структури, които ще обезпечат всички нужни условия и ще пристъпят към провеждането на акцията. Най-голямата премия за нас ще бъде насладата на тези хора, които ще получат нужното обучение “, уточни президентът.

Той акцентира, че към момента към 2,5 млн. души в Турция не могат да четат и пишат, което прави просветната акция повече от наложителна. При това тези изцяло необразовани хора обитават Истанбул и други огромни градове. Около 100 000 души годишно се образоват в курсове по четене и писане, само че това число би трябвало да се усили с посредничеството на медиите, сподели Ердоган.

„ Неграмотността е дълбока рана в нашата страна и тя би трябвало да бъде излекувана. Само акцията „ Майка и щерка на учебно заведение “, която ние започнахме, образова 1 832 000 души и те получиха документи. Целта ни е и дамите, и мъжете да се научат да четат и пишат, поддръжката е от нас “, съобщи брачната половинка на президента. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР