Турският президент Ердоган се надяваше някак си да си набави

...
Турският президент Ердоган се надяваше някак си да си набави
Коментари Харесай

САЩ изключиха Турция от програмата за изтребители F-35

Турският президент Ердоган се надяваше някак си да си набави доставки и на съветски противовъздушни ракети, и на американски изтребители.

Съединени американски щати започнаха първи предстоящи ограничения против Турция като наказване за доставките на съветската противовъздушна система S-400. Турция ще бъде изключена от програмата за изтребители F-35, защото Вашингтон счита, че не може да поеме риска спецификациите на най-модерния аероплан на НАТО да стигне до Русия, оповестява BBC. Наказанието ще има негативни стопански резултати върху Турция - част от частите за изтребителите се създават в Турция и това ще спре, оповестява Reuters. Все още е допустимо Съединени американски щати да наложат спомагателни наказания на ненадеждния си съдружник.

Наказание за S-400

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Турция се трансформира в първата страна от НАТО, изключена от програмата за най-модерния изтребител. Анкара е поръчала 100 броя, които трябваше да бъдат доставяни на части през цялото последващо десетилетие. По думите на зам.-министъра на защитата на Съединени американски щати Елън Лорд, " Съединени американски щати и другите сътрудници в програмата F-35 са съгласни за замразяването и изключването на Турция от програмата ".

От Белия дом оповестиха, че F-35 не може да съществува дружно със система за събиране на информация на съветското разузнаване, която би научила опциите и слабостите му. Американски източници изясняват пред BBC, че не може да бъде стихотворец рискът техниците на противовъздушната съветска система да открият слабостите на най-технологично развития американски изтребител.

От Белия дом оповестиха още, че настоящето наказване е характерна мярка за характерно нарушаване, само че Турция си остава значим стратегически съдружник на Съединени американски щати в НАТО. От своя страна външното министерство на Турция предложения Съединени американски щати да анулира наказването, което " би нанесло непоправими вреди на стратегическите взаимоотношения сред двете страни ".

Последствия за Турция

Изключването на Турция от F-35 беше измежду предстоящите ограничения на Съединени американски щати, като Белият дом към момента може да реши да наложи спомагателни наказания. Сегашната мярка ще нанесе финансови вреди и на двете страни. Турски компании създават над 900 елементи за F-35 в контракти за доставяне с Lockheed Martin. Тези вериги на доставки също ще бъдат преместени, най-много назад в Съединени американски щати, настояват източници на Reuters. Според Лорд това ще коства на Съединени американски щати сред 500 и 600 млн. $.

Цената за Турция е по-висока. Страната освен губи обещаните изтребители, само че и контрактувано към този момент финансиране за над 9 милиарда $ за фирмите си за периода на прекратена към този момент стратегия. Това ще сътвори спомагателни компликации за изнемогващата турска стопанска система. Съединени американски щати също приключват програмата за обучаване на турски водачи за F-35.

Според представители на Lockheed Martin в Пентагона стоте поръчани изтребители от Турция могат да бъдат препродадени на други членки на НАТО - основно Гърция, Румъния и Полша. Компанията е прекарала последните няколко месеца в търсене на различни покупко-продажби и обмисляне на пренасочването на веригите на снабдяването по програмата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР