Турският парламент ратифицира късно снощи с единодушие присъединяването на Финландия

...
Турският парламент ратифицира късно снощи с единодушие присъединяването на Финландия
Коментари Харесай

Турският парламент одобри присъединяването на Финландия към НАТО

Турският парламент ратифицира късно нощес с единогласие присъединението на Финландия към НАТО, което беше блокирано от предишния май.

Това се случва няколко дни откакто унгарските депутати направиха същото в понеделник, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Финландската кандидатура, която към този момент е утвърдена от всичките 30 страни членки на НАТО, беше утвърдена с гласовете на 276-те депутати с право на глас, демонстрираха резултатите от гласуването, излъчено онлайн по малкия екран.

Кандидатурата на Швеция, импортирана по едно и също време с тази на Финландия, обаче към момента остава блокирана от Анкара.

По време на пленарното съвещание турските депутати означиха, че на този стадий няма съществени проблеми в връзките сред Турция и Финландия от позиция на ползите на Анкара в битката против тероризма. Същевременно народните представители означиха, че Швеция, която кандидатства за участие в НАТО дружно с Финландия, към този момент не е изпълнила настояванията в границите на подписания с Турция меморандум и към момента не е подготвена да стане част от алианса.

Финландия и Швеция подадоха през май предходната година кандидатури за присъединение към НАТО след съветската инвазия в Украйна. Членката на алианса Турция се противопоставяше на тяхното присъединение, защото съгласно нея двете страни одобряват организации, които тя счита за терористични. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР