Турският орган за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD)

...
Турският орган за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD)
Коментари Харесай

Турция отмени предупреждението за цунами след земетресението в Антакия

Турският орган за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (AFAD) анулира предизвестието за повишение на морското ниво и цунами в Анталия и Мерсин след мощното земетресение в понеделник вечер, заяви турската телевизия TRT Haber във вторник.

Малко след 20 ч локално време в понеделник в непосредствена непосредственост до Антакия в югоизточна Турция, близо до границата със Сирия, беше записано земетресение от 6.4 степен по скалата на Рихтер, последвано половин час по-късно от различен мощен трус от 5.8 степен.

 Ново мощно земетресение в Турция, има жертви (обновена) Ново мощно земетресение в Турция, има жертви (обновена)

" AFAD предизвести жителите и управляващите на Анталия и Мерсин да стоят надалеч от бреговата линия заради риска от повишаване на морското ниво след земетресенията с магнитуд 6.4 и 5.8 в провинция Хатай. По-късно организацията анулира предизвестието вследствие на направените оценки на риска ", заяви малкия екран.

Около 90 вторични сеизмични труса са последвали новото земетресение в Южна Турция по данни на AFAD.

То беше усетено и в Ливан, Египет, Кипър и Израел.

Би Би Си заяви във вторник, че общо осем души са починали вследствие на труса - трима в Турция и четирима в Сирия.

Турският здравен министър Фахреттин Коджа сподели, че към 300 души са ранени. Състоянието на 18 потърпевши е тежко. Те би трябвало да бъдат превозени до лечебни заведения в Адана и Дортьол.

Ниският брой на жертвите се изяснява с обстоятелството, че зоната към епицентъра значително е опразнена поради мощните опустошения след първото земетресение от 7.7 степен по Рихтер на 6 февруари, оповестява Би Би Си.

 Строителни машини унищожават мощно потърпевша при първите земетресения жилищна постройка в Хатай
© Reuters

Строителни машини унищожават мощно потърпевша при първите земетресения жилищна постройка в Хатай

Министърът сподели още, че в шест лечебни заведения, които са траяли да работят след мощното земетресение на 6 февруари, след новия трус са се образували пукнатини и като защитна мярка те са спрели да одобряват пациенти.

Спасителните екипи са възобновили издирването на хора в постройките, единствено ден, откакто Турция разгласи публично прекратяването на избавителните интервенции след първите земетресения.

 Турция приключи избавителните интервенции в множеството провинции Турция приключи избавителните интервенции в множеството провинции

Съобщава се за спомагателни опустошения и разваляне на здания, устояли на земетресенията от началото на февруари.

Сирийската държавна организация САНА осведоми за гибелта на стара жена, умряла от сърдечен удар, породен от суматохата, настъпила след земетресението. Съобщава се за още жертви в градовете Тартус и Баниас.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР