Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че след

...
Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че след
Коментари Харесай

Близо 300 000 бежанци в Турция се завърнаха в Сирия

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че след военните интервенции на Анкара в Сирия „ Щит на Ефрат “ и „ Маслинова клонка “ броят на завърналите се назад бежанци е 291 790 души, съобщи Анадолската организация.

Сойлу сподели това по време на координационната среща по въпросите на нередовната миграция в Одрин и акцентира смисъла на напъните на всички управляващи в провинциите по западните граници на страната. „ Светът в никакъв случай не е бил спокойно и безшумно място, където всеки може да изживее живота си на лична земя, хората постоянно бягат от нещо, мигрират или са прокудени и постоянно са в заплаха. Те бягат от окупация и войни, от апетит и суша, това са аргументите за феномена на миграцията “, уточни министърът.

В имиграционната картина на 21-и век попадат 244 млн. души, от които 71, 4 души са регистрирани като бежанци или наложително разселени лица, добави той. През 1990 г.броят на мигрантите е бил 153 млн., а на бежанците – 21, 1 млн.души. Но тази картина демонстрира, че макар развиването на цивилизацията, няма особени промени по пътя на човечеството, разяснява Сойлу. Според него Одрин е обвързван с онази част от бежанците, която желае да се откри в Европа. Но множеството от приютените в Турция живеят с вярата да се завърнат назад в Сирия и като цяло в Близкия Изток, счита той. Бежанците влизат в Турция от източните й лимити, само че западните й граници с дължина 481 километра, както и зоната на отговорност в Егейско море, са цел за огромни групи и предизвикателство за защитата на границите с България и Гърция, акцентира вътрешният министър.

„ Тази година са хванати 251 794 незаконни мигранти, пробвали да се трансферират нелегално в прилежащите на Турция страни. Това е с 56% повече от 11-те месеца на предходната година, което се дължи на работата на полицията и жандармерията. В страната ни се намират към 4, 5 млн. чужденци, включително са 3, 6 млн. души със статут на интернационална протекция, само че ние се намираме под сериозен миграционен напън и от Афганистан, и Пакистан “, уточни Сойлу. Той подчертава на подобряването на интеграционните системи на границите и укрепването на съдействието със засегнатите страни, като акцентира, че ограниченията по защитата са строго увеличени. Министърът посочи, че огромните групи незаконни мигранти, хванати през месец май по границите с България и Гърция, не са пуснати на независимост.

Арестуваните в западните турски провинции сирийци са настанявани във краткотрайните центрове за леговище в Каркамъш и Суруч, и след инспекция на самоличността се изпращат на изток в Хатай, откъдето ги връщат в Сирия. Сюлейман Сойлу уточни още, че майският пик на тръгналите нелегално да пресичат границите с България и Гърция е понижен със 70, 3% през ноември.

Според формалните данни на вътрешното министерство на Турция от началото на декември, точният брой на сирийските бежанци в страната е 3 611 834 души. От тях 612 846 са деца, 303 228 са пълнолетни, а общо 916 074 се учат в локалните учебни заведения. В турските лечебни заведения са се родили 385 000 сирийски бебета. Заради мощния мигрантски напън Анкара е засилила контрола по сухопътните си граници с дължина 2 327 км и по морските в зона от 8 484 км.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР