Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу окачестви като война

...
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу окачестви като война
Коментари Харесай

Турция въведе военен режим за руските кораби в Проливите

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу окачестви като война събитията в Украйна и съобщи, че Турция ще приложи съгласно това Конвенцията от Монтрьо, която контролира режима на прекосяване през протоците Босфор и Дарданели, оповестиха турски медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Пред частната телевизия Си Ен Ен-Тюрк Чавушоглу е споделил, че Анкара ще ползва транспарантно всички клаузи в Конвенцията, съгласно която Турция има надзор върху прекосяването на плавателни съдове сред Средиземно и Черно море.

" Този спор към този момент се трансформира във война; освен това състояние ние прилагаме според това (Конвенцията от) Монтрьо за дадена от страните (в конфликта) - Русия или Украйна ", сподели министърът, представен от турския уебсайт " Дувар ".

Той подсети обаче, че член 19 в конвенцията планува изключение. " Ако корабът на воюваща страна се завръща в личното си пристанище, се прави изключение. Ние ще прилагаме транспарантно всички положения в (Конвенцията от) Монтрьо ", съобщи Чавушоглу.

Министърът уточни в същото време, че е извънредно удовлетворен от решението на Украйна и Русия техни представители да се срещнат за договаряния. След като Русия стартира военните дейности в Украйна, Киев изиска от Турция да затвори протоците за съветски бойни кораби по силата на Конвенцията от Монтрьо.

Съгласно съглашението от 1936 година Турция има надзор над Босфора и Дарданелите и правото да контролира прекосяването на военни кораби. То също по този начин подсигурява свободното прекосяване на невоенни плавателни съдове в спокойно време и лимитира прекосяването на кораби, непринадлежащи на черноморските страни.

Във военно време или когато е застрашена от експанзия, Турция има право да затвори протоците за всички задгранични военни кораби. Тя също по този начин може да откаже прекосяване на търговски кораби от страни във война с Турция.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР