Турският министър на външните работи Хакан Фидан (на снимката в

...
Турският министър на външните работи Хакан Фидан (на снимката в
Коментари Харесай

Турският външен министър призова Ирак да обяви ПКК за терористична организация

Турският министър на външните работи Хакан Фидан (на фотографията в текста) осъди сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК), която работи и в Северен Ирак, като зложелател и на Турция, и на Ирак, и прикани държавното управление в Багдад да разгласи групировката за терористична организация, както е направила Анкара, заяви АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Фидан дойде на първото си посещаване в Ирак след поемането на поста си. Визитата, почнала през вчерашния ден, му предшества предстоящото посещаване на турския президент Реджеп Ердоган след месеци на ескалация на насилието сред Турция и подкрепяни от нея групи от една страна и кюрдски бойци в Ирак и Сирия.



В изказване след вчерашната среща с иракския си сътрудник Фуад Хусейн - Фидан прикани иракските управляващи " да не разрешават на нашия общ зложелател, терористичната организация ПКК, да трови двустранните ни връзки ".

Докато Багдад постоянно се оплаква, че турските въздушни удари в Северен Ирак нарушават суверенитета му, Фидан разказа дейностите на ПКК там като " предизвикателство против иракския суверенитет " и упрекна групировката, че " окупира " региони в Ирак и се пробва да го свърже със прилежаща Сирия с " терористичен кулоар ".

Въпросът за ПКК се чака да заеме значимо място по време на възможна аудиенция на Ердоган наред с възобновяването на износа на нефт от полуавтономния кюрдски район в Северен Ирак през пристанището Джейхан в Турция.

Властите в Багдад и Ербил, седалището на кюрдското районно държавно управление, от дълго време спорят за разпределението на приходите от нефт. През 2014 година кюрдският район реши едностранно да изнася нефт по самостоятелен водопровод до Джейхан. Турция спря преноса на нефт от Иракски Кюрдистан през март след решение на Международния търговски арбитраж в Париж, който зае страната на Багдад и дефинира, че целият експорт би трябвало да минава през иракската държавна петролна компания SOMO. Съдът постанови още Анкара да компенсира Багдад за неоторизирания експорт на нефт от кюрдското районно държавно управление в интервала от 2014 до 2018 година

Говорителят на иракското външно министерство Ахмед ас Сахаф сподели, че високопоставена иракска делегация, водена от министъра на петрола, се намира сега в Турция.

Министърът на външните работи на Ирак Фуад Хусейн съобщи след срещата си с Фидан, че двамата са разискали казуса с петрола и са покрай намирането на дефинитивно решение. Хусейн заяви още, че с турския му сътрудник са разговаряли и по тематики, свързани с водите. Двете страни имат разногласия към ръководството на общите водни запаси в изискванията на засилващи се суши в Ирак.

" С оглед на общите провокации, свързани с климатичните промени, и историческата взаимозависимост на Ирак от реките Тигър и Ефрат, които извират от Турция, за Ирак е от решаващо значение да получи обективен дял от водите ", сподели Хусейн.

Двамата външни министри са разговаряли още за скорошните случаи на обществено изгаряне на Корана в Европа, които провокираха всеобщи митинги в Ирак, някои от които съпроводени с принуждение. Фидан съобщи, че в случай че двете страни с мюсюлманско болшинство " останат единни, тези, които нападат нашите свещени полезности, ще мислят два пъти, преди да подхващат такива дейности ".

Хусейн сподели, че към 700 хиляди иракчани живеят в Турция, а 850 турски компании развиват активност в Ирак. Фидан добави, че двустранният търговски продан е достигнал 25 милиарда $.

Следващата спирка на турския външен министър е Ербил, където ще се срещне с районния министър председател Масрур Барзани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР