Турският министър на външните работи Хакан Фидан и държавният секретар

...
Турският министър на външните работи Хакан Фидан и държавният секретар
Коментари Харесай

Фидан и Блинкън говориха за укрепване на турско-американските отношения

Турският министър на външните работи Хакан Фидан и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън организираха в Ню Йорк среща, на която разискаха укрепването на турско-американските връзки.

Двамата висши дипломати се срещнаха в хотел Lotte Palace в Ню Йорк, където Фидан беседва и с няколко други свои сътрудници, участващи в Общото заседание на Организация на обединените нации. Срещата продължи 45 минути. Дипломатически източници означават, че те са обменили отзиви за това кои съответни и градивни стъпки би трябвало да бъдат подхванати в близко бъдеще за по-нататъшно подсилване на двустранните връзки.

Двамата засегнаха също по този начин самодейността " Черноморско зърно ", участието на Швеция в НАТО и последните събития в Карабах, прецизират дипломатическите източници, представени от Сабах.

В началото на седмица президентът Реджеп Таип Ердоган съобщи, че Турция и Съединени американски щати ще засилят съдействието в битката с тероризма.

Турция и Съединени американски щати, двама съществени съдружници, поддържат топли връзки от десетилетия, само че смяната във външната политика и развиването на интернационалната конюнктура от време на време се отразява на връзките сред двете страни. Според обявата, най-нерешеният въпрос сред Анкара и Вашингтон сега наподобява е поддръжката от страна на Съединени американски щати за групировки, които Турция дефинира като терористични, в това число гюленистката група FETÖ, чийто водач живее в Пенсилвания, както и сирийското крило на ПКК - YPG, на което Вашингтон разчита за битката против Ислямска страна. Турция е разочарована и от това, което възприема като опит за обвързване на продажбата на изтребители F-16 на Турция с предстоящата турска ратификация на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР