Турският министър на финансите и държавната хазна Нуреттин Небати увери,

...
Турският министър на финансите и държавната хазна Нуреттин Небати увери,
Коментари Харесай

Срив и бедност: Как турската лира стана лиричка дори според Ердоган

Турският министър на финансите и държавната хазна Нуреттин Небати увери, че държавното управление доста добре знае по какъв начин да се оправи със скока на цените, който през февруари доближи 20-годишен най-много на годишна база, и че е въпрос на време високата инфлация да бъде преборена.

Дори и президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче несъзнателно открои обезценяването на турската национална валута напоследък, наричайки я преди няколко дни с умалителна форма. Само " 200 лирички ", сподели Ердоган, ще коства прекосяването на автомобил през новооткрития мост над Дарданелите, а думите му провокираха голям брой мнения. 

“200 liracık ” ilk çıktığında vatandaşın filesini etinden, sütüne, kahvesinden sarımsağına tıka basa dolduruyordu Bugün o fileden eser kalmadı.
— Sözcü (@gazetesozcu)
" Да ни е честита новата валута " лиричката ", написа в Туитър Мюрсел Албан, народен представител от опозиционната Народнорепубликанска партия. " Не е транспортен съд, а корабче. Не е лира, а лиричка ", добави той, задавайки нова тематика в Туитър с хаштаг #liracik (лиричка), към която се причислиха и други консуматори на обществената медия. 

" Това, което (Ердоган) назовава 200 лирички, е 5 на 100 от минималната заплата ", разяснява консуматор с профил Йозгюр Айдън. 

Изчислението му е съвсем тъкмо - от началото на 2022 година минималната заплата в Турция бе увеличена с 50 % на 4250 турски лири, а 5 % от нея се равняват на 212,5 турски лири. 

Други консуматори в Туитър означиха, че 200 лири в действителност е най-високата купюра на турската национална валута, а за " лирички " могат да приказват единствено хора, които разполагат със обилни финансови средства, като да вземем за пример тези, които получават заплата от 100 хиляди " лирички ", намеквайки за президента Ердоган. 

Опозиционният в. " Сьозджу " илюстрира в понеделник голямото обезценяване на турската лира, като разгласява цената на една банкнота от 200 турски лири, съизмерена в щатски долари през 2009 година и през 2002 година Докато преди 13 години цената на лирата се е равнявала на 125 $, през днешния ден тя коства едвам 13,5 $, написа вестникът.

" Ние сме измежду тези, които най-добре знаят по какъв начин инфлацията да бъде победена. Тези дни ще отминат ", увери през уикенда министърът на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати, представен от в. " Хюриет ". " Ние сме представители на мощна страна. Не превиваме врат пред компликациите ", сподели още той на протест на ръководещата партия в Шанлъурфа, Югоизточна Турция.

През февруари годишната инфлация в Турция надвиши 54 %, най-високото ниво от 2002 година насам, само че икономисти предсказват, че нарастването може да доближи до 70 % през идващите месеци вследствие на последствията от войната в Украйна, отбелязва в. " Дейли сабах ". Само през тази година лирата е изгубила 11 % от цената си по отношение на $.

На фона на скока на цените нараства и публичното неодобрение - през последните дни на разнообразни места в страната бяха проведени митинги. В окръг Самсун се състоя протест, проведен от Конфедерацията на синдикатите на държавните чиновници (КЕСК), с присъединяване на всички синдикати от черноморския регион, осведоми в. " Йеничаг ". Протестна проява - в окръг Маниса - организира и друга конфедерация на профсъюзи на работещите в обществения бранш, а в Денизли фермери излязоха на митинг с трактори против високите цени на нафтата и торовете.

Противно на класическите стопански теории, турският президент упорства, че високите лихви предизвикват инфлацията, и оказва напън върху централната банка да поддържа ниски лихвените проценти. През последните три поредни месеца обаче финансовата институция остави неизменен главния си лихвен %, който в интервала от септември до декември предходната година намали последователно от 19 на 14 %.

В опит да ограничи скока на цените държавното управление предприе редица ограничения - понижи Данък добавена стойност на главните хранителни артикули от 8 на 1 %, намали Данък добавена стойност за електричеството за битови потребности и напояване в земеделието от 18 на 8 %, промени цените за тока на семействата с ниско ползване и обезпечи държавна помощ за четири милиона семейства, с цел да се оправят с високите сметки за ток и газ. От януари фактурите за сила скочиха с над 50 % за семействата и с близо 130 % за бизнеса.

Правителството обаче твърди, че е способно да се оправи с растежа на инфлацията.

През декември Анкара съумя да стабилизира лирата посредством подкрепена от държавното управление скица, която пази депозитите в турска национална валута. 

Според финансовия министър Небати схемата оказва помощ за задържането на курса на лирата на " устойчиво и предвидимо ниво ". Пред вложители в Кан, Франция, предходната седмица, той предвижда, че инфлацията ще стартира да отслабва от лятото и добави, че Турция е решена да я сведе до едноцифрени стойности до юни 2023 година, когато в страната ще се проведат постоянни президентски и парламентарни избори.

Несъмнено това заричане е и залог за представянето на вота на Ердоган и неговата партия, чиято поддръжка, съгласно скорошно изследване на организация О Ре Дже (ORC), бележи съвсем ежемесечен спад през последната година. Според показаните данни поддръжката за ръководещата Партия на справедливостта и развиването се е свила от 36,8 на 28,1 % в интервала от февруари м.г. до март т.г.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР