Турският медиен регулатор глоби три телевизионни оператора заради тяхното отразяване

...
Турският медиен регулатор глоби три телевизионни оператора заради тяхното отразяване
Коментари Харесай

Турция глоби някои медии, след като не хареса как са отразили Ердоган за земетресението

Турският медиен регулатор санкции три телевизионни оператора поради тяхното отразяване на земетресението, което раздруса южната част на страната преди седмици, оповестява английският в. " Гардиън ".

Телевизиите Halk TV, Tele 1 и FOX са санкционирани съответно поради това, че са отразявали минусите в държавната реакция по отношение на бедствието. И трите канала са известни с публицистичните си политики, които са мощно критикуващи турския президент Реджеп Тайип Ердоган. А Halk TV е мощно обвързана с Републиканска национална партия (CHP) - главната съпротива в страната.

Медиите ще бъдат санкционирани според от приходите им за предходния месец.

След несполучливия прелом през 2016 година Ердоган предприе огромни репресии, които сложиха огромна част от медиите под контрола на държавното управление и неговите бизнес съдружници.

Тази година той ще се бори да бъде избран отново на президентския пост, по тази причина дейностите на неговото държавно управление във връзка със земетресението се трансфораха във значима тематика, която може да повлияе крайния резултат.

Много бедстващи фамилии подлагаха на критика държавното управление, че не е съумяло да доближи до тях и да избави околните им от руините.

През октомври Турция одобри закон, съгласно който разпространяването на " подправени вести " (по формулировка на властта) се санкционира с до 3 години затвор. По данни на " Репортери без граници " през 2022 година Турция е на 149-то място от общо 180 по независимост на словото.

" Всички тези наказания се основават на мнения и вести след земетресението. Живеем във време, в което репортажите се считат за закононарушение ", сподели Илхан Ташчи, член на Управителния съвет на регулатора, номиниран от опозиционните партии.

Ръководителят на Асоциацията на публицистите в страната Назми Билгин назова решението за санкции " закононарушение " против феновете и дефинира регулатора като " съвет за цензура ".

" С тези санкции незаконните членове на регулатора, които подценяват правото на обществото да получава вести и правото на жертвите на земетресението да бъдат осведомени, правят огромно закононарушение ", уточни той.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР