Турски съд реши да преустанови съдебния процес срещу 26 граждани

...
Турски съд реши да преустанови съдебния процес срещу 26 граждани
Коментари Харесай

Турция преустанови делото срещу убийците на Хашоги

Турски съд реши да прекрати правосъдния развой против 26 жители на Саудитска Арабия, съдени задочно за убийството на коментатора на вестник " Вашингтон пост " Джамал Хашоги.

Делото ще бъде предадено на Саудитска Арабия, съобщи Асошиейтед прес. Решението бе взето макар предизвестията на правозащитни групи, че прехвърлянето на делото в кралството ще докара до прикриване на убийството, което хвърли съмнения върху саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Решението идва в миг, когато Турция, която е в икономическа рецесия, се пробва да усъвършенства комплицираните си връзки със Саудитска Арабия и други страни от района. Някои медии настояват, че Рияд е сложил като изискване за възстановяване на връзките прекратяването на делото против саудитците. Защитници на човешките права приканиха Турция да не предава делото на Саудитска Арабия.

Като предава делото за ликвидиране, което е осъществено на нейна територия, Турция умишлено ще изпрати делото назад в ръцете на тези, които са виновни за него, съобщи генералният секретар на " Амнести Интернешънъл " Агнес Каламард. Тя сподели, че саудитската система на няколко пъти е отказала да сътрудничи с турския прокурор и е ясно, че саудитски съд не може да раздаде правдивост.

Саудитският публицист Джамал Хашоги /59 г./, помощник на вестник " Вашингтон пост ", бе погубен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където бе отишъл да вземе документи, нужни за сватбата му с турската му избраница. Някога доближен до саудитските управляващи, Хашоги се трансформира по-късно в техен гневен критик. Останките му по този начин и не бяха открити.

През 2020 година Саудитска Арабия осъди 8 души на сред 7 и 20 години затвор за убийството на Хашоги.

В Турция през юли 2020 година стартира неприсъствен правосъден развой против 26 саудитски жители, упрекнати по отношение на убийството.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР