Турски съд произнесе многократни присъди доживотен затвор за някои от

...
Турски съд произнесе многократни присъди доживотен затвор за някои от
Коментари Харесай

Турски съд издаде 337 доживотни присъди затвор в един ден

Турски съд произнесе многократни присъди пожизнен затвор за някои от близо 500-те обвинени в правосъден развой за опита за прелом от 2016 година, съобщи Ройтерс.

Анадолската организация и други турски медии оповестиха, че 25-има водачи на Ф-16 са наказани на пожизнен затвор при непоколебим режим, а четирима цивилни, така наречен имами на групировката ФЕТО, упреквана за преврата, са получили по 79 доживотни присъди затвор.

Съдебният развой, в който са упрекнати 475 души, от които 365 са под арест, се отнася до събитията в нощта на пуча във военновъздушната база Акънджъ в Анкара.

Базата беше в центъра на опита за прелом на 15 юли 2016 година, защото в нея пучистите бяха открили собствен команден център за съгласуване на офанзивите, в това число на въздушните удари по Народното събрание и президентския замък. Там бяха отведени тогавашният шеф на Генщаба на армията ген. Хулуси Акар и командващите силите и бяха държани за заложници, преди да бъдат освободени при интервенция на специфичните елементи часове по-късно.

На четиримата " цивилни имами " и бойците бяха повдигнати обвинявания в нарушение на конституцията, опит за ликвидиране на президента и съзнателно ликвидиране на десетки хора.

От произнесените общо 337 доживотни присъди затвор, в това число против водачи и командири, 291 са доживотни присъди при непоколебим режим, показва Анадолската организация. Шейсет подсъдими са получили присъди затвор с друг период, а 75 подсъдими са били оправдани.

Според турските управляващи групировката ФЕТО на живеещия в Съединени американски щати мюсюлмански просветител Фетхуллах Гюлен стои зад опита за прелом. Над 250 души бяха убити, а към 2200 ранени при пуча.

Движението на Гюлен е прието за терористична организация в Турция.

Гюлен също е съден задочно в процеса, както и Адил Йоксюз, считан от Анкара за оперативния началник на пучистите. Самият Гюлен отхвърля всякаква връзка с опита за прелом. Съдът е постановил, че Гюлен, Йоксюз и още четирима обвинени, които не престават да се търсят, би трябвало да бъдат съдени настрана, прецизира АП.

 Ердоган: И непознати страни са забъркани в опита за прелом Виж още

Процесът, който завърши през днешния ден, стартира през 2017 година в най-голямата правосъдна зала в страната, издигната особено в комплекса на пандиза Синджан в окръг Анкара, напомня Агенция Франс Прес.

Въпреки пандемията от ковид, доста близки на починали при опита за прелом участваха през днешния ден на последното съвещание от процеса, минало при засилена полицейска защита.

Мотивите за правосъдните решения се чака да бъдат оповестени по-късно през днешния ден. Очаква се подсъдимите да апелират присъдите, които бяха приветствани от членовете на ръководещата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва АП.

 Ген. Йозтюрк отхвърля да е уредник на опита за прелом Виж още

" Предателската мрежа, която сипеше бомби върху Народното събрание, президентството и нашия народ, бе наказана още веднъж пред правораздаването и нашата нация ", уточни в Туитър представителят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването Йомер Челик, оповестява Ройтерс. " Тя продължава да провежда всевъзможен тип изменничества в разнообразни страни, с цел да навреди на Турция ", написа Челик. " Нашата борба с превратаджийския тероризъм ще продължи ", добави той.

" Ние изпитваме наслада да забележим, че обвинените, които към този момент бяха подложени на съд от публичната съвест, получават наказването си ", уточни заместник-председателката на ръководещата партия Лейла Шахин Уста, представена от Анадолската организация. " Това е краят на ерата на преврати в Турция ", посочи тя.

 208 починали и 1491 ранени при опита за прелом в Турция Виж още

Бусра Ташкъран съобщи, че нейният избраник Юнус Кълъчаслан, който е бил водач курсант на аероплан Ф-16 по време на опита за прелом, е бил погрешно упрекнат.

Кълъчаслан и други водачи курсанти бяха " наказани през днешния ден на пожизнен затвор за присъединяване в опита за прелом, макар че не са взели присъединяване в никаква интензивност през онази нощ, макар че са се съпротивлявали /срещу преврата/ като са се заключили в една стая ", е показала Ташкъран пред АП.

" Те са доста млади, когато бяха хвърлени в пандиза, те бяха бяха на 24 и на 25 години, в този момент са наказани на пожизнен затвор. Как обяснявате това в духа на справедливостта? ", е попитала Ташкъран.

Бащата на различен наказан водач курсант - Алпер Калън, е показал, че съдът не е взел под внимание доказателство, сочещо невинността на някои от водачите курсанти.

" Ние не сме удовлетворени от тази присъда ", е декларирал бащата Али Калън, добавяйки, че ще апелират.

След опита за прелом Анкара предприе огромни чистки против последователи на Гюлен. Хиляди хора бяха задържани или уволнени поради връзки с мрежата на Гюлен. Арестите на хипотетични гюленисти не престават и до момента, макар че не са толкоз интензивни, отбелязва Агенция Франс Прес.

Общо 290 правосъдни процеса, свързани с опита за прелом, към този момент са завършили, а други девет не престават.

Турските съдилища са осъдили до момента близо 4500 души по отношение на опита за прелом, като са наложили доживотни присъди затвор на близо 3000 от тях, съгласно публични числа, представени от Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР