Турски съд осъди днес на доживотен затвор 40 души, признати

...
Турски съд осъди днес на доживотен затвор 40 души, признати
Коментари Харесай

Съд прати доживот в затвора 40 турски военни за опит за убийство на Ердоган

Турски съд осъди през днешния ден на пожизнен затвор 40 души, приети за отговорни в опит за ликвидиране на президента Реджеп Тайип Ердоган по време на опита за прелом през юли предходната година, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Общо 47 души, в това число ислямският просветител Фетхуллах Гюлен, упрекнати от Анкара за организирането на опита за прелом, както и някогашният адютант на Ердоган, бяха съдени в този развой в Мугла (Югозападна Турция).

Днешното правосъдно съвещание бе преместено в постройката на търговско-промишлената палата в Мугла, която е по-просторна от тази на локалния съд, а снайперисти бяха ситуирани по покривите на прилежащите здания, отбелязва Анадолската организация.

Съдът осъди 40 от обвинените на пожизнен затвор, заяви организация Доган. Сред наказаните е и някогашният бригаден военачалник Гьокхан Сьонмезатеш, апетитен като началник на групата пучисти, която е имала за задача да " плени или убие " Ердоган в нощта на опита за прелом. Али Язъджъ, някогашен адютант на турския президент, бе наказан на 18 години затвор, а различен боен - на 15 години затвор.

Съдът оправда един някогашен боен и отдели от процеса делата против четирима подсъдими, в това число против Гюлен, показва организация Доган. Гюлен, който живее в заточение в Съединени американски щати и отхвърля всякакво присъединяване в опита за прелом, е съден задочно.

Процесът е най-големият от правосъдните процеси, почнали в Турция след опита за прелом, при който починаха 250 души.

В нощта на 15 против 16 юли 2016 година, до момента в който превратаджиите се опитваха да завладяват центрове на властта в Истанбул и Анкара, група бойци пучисти щурмува хотел в Мармарис (Югозападна Турция), в който Ердоган бе на отмора със фамилията си.

Според Ердоган пучистите, които са имали за задача за го убият или пленят, са пристигнали малко откакто той е напуснал хотела. Двама служители на реда, избрани да охраняват президента, които са останали в хотела, бяха убити при престрелка.

Обвиняемите, измежду които 37 някогашни военни, бяха съдени по 17 обвинявания, в това число " атентат против личността на президента ", " нарушение на конституцията " и " ликвидиране на страж на обществената власт ".

Процесът, който стартира през февруари, мина в напрегната атмосфера, като стачкуващи упорстваха при всяко правосъдно съвещание за връщане на смъртното наказване за обвинените.

Десетки лица се събраха и през днешния ден към постройката на търговско-промишлената палата в Мугла, с цел да освиркат обвинените.

След опита за прелом турските управляващи започнаха всеобщи чистки против хипотетични поддръжници на придвижването на Гюлен, като близо 50 000 души бяха задържани, а над 140 000 души бяха уволнени или краткотрайно отстранени от работа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР