Турски компании проявяват интерес за доставки на тръбен газ в

...
Турски компании проявяват интерес за доставки на тръбен газ в
Коментари Харесай

Енергийният министър Росен Христов: Започваме преговори с Азербайджан за допълнителни количества газ

Турски компании демонстрират интерес за доставки на тръбен газ в България

Започваме договаряния с Азербайджан за договаряне на спомагателни количества газ. Това съобщи на брифинг в Министерският съвет служебният министър на енергетиката Росен Христов, след съвещание на Кризисния щаб в енергетиката. 

„ Тези договаряния ще бъдат извънредно значими и уповавам се през идващите седмици да реализираме триумф в това направление. Има индикации от турски компании, че демонстрират интерес за доставки на тръбен газ в България. Очаквам тази седмица удостоверение и незабавно започваме договаряния с тези компании “, уточни Христов. 

Служебният министър на енергетиката удостовери, че единствено един от танкерите с полутечен газ ще бъде доставен на страната ни, като той ще бъде разтоварен в Турция, за което към този момент има и обезпечен слот

„ Газ, на каквото и да е цена, има в обилие. Ежедневно получаваме поръчки от всевъзможни компании, които са подготвени да ни доставят газ, само че цената е такава, че предприятията биха затворили, а битовите консуматори биха спрели да употребяват. Фокусът е върху систематични доставки на оптимална цена “, уточни още министър Росен Христов. 

Той разгласи, че новосъздадена работна група от специалисти ще търси решение за „ Топлофикация София “, с цел да откри вид за вложения и рационализация на оборудването на сдружението. 

На съвещанието на щаба участваха още браншови, синдикални и работодателски организации, които предоставиха своите мнения по тематиката.

Председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев разгласи, че 250 лева на мегаватчас ще бъде пределна цена на газа, над която би трябвало да бъдат търсени благоприятни условия за компенсиране на бизнеса. 

Нямаме опция на контракта с „ Газпром износ “ в ценово отношение, счита той.

Ваня Григорова от Конфедерацията на труда „ Подкрепа “ напомни, че България е с най-високите равнища на енергийна беднотия в целия Европейски съюз. Настояваме да се подсигурява доставка на допустимо най-евтиния газ, прикани тя. Според Ваня Григорова България би трябвало да упорства пред Европейската комисия да има право да ограничи износа си на ток. 
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1704394756597426

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР