Турската ваксина срещу COVID-19 Тюрковак получи одобрение за спешна употреба

...
Турската ваксина срещу COVID-19 Тюрковак получи одобрение за спешна употреба
Коментари Харесай

Турската ваксина срещу COVID-19 получи разрешение за спешна ...

Турската ваксина против COVID-19 Тюрковак получи утвърждение за незабавна приложимост в Турция, заяви министърът на опазването на здравето Фахретин Коджа.

Коджа приказва в лабораторията в югоизточната провинция Шанлъурфа, където се организират проучванията и производството на имунизациите. Той разгласи, че държавните лечебни заведения в Турция ще стартират да я употребяват след 10 дни.

Още при започване на създаването на имунизацията президентът Реджеп Тайип Ердоган даде обещание да я направи налична и в международен мащаб, заявявайки, че ще бъде от изгода за всички.


„ Нашата ваксина против COVID-19 Тюрковак, която стигна до стадия на произвеждане и приложимост, като получи нужните утвърждения, е знак на нашите старания да защитим нацията си от пандемията по най-ефективния метод “, сподели Ердоган във видеообръщение.

Експертите настояват, че резултатите от тестванията са обещаващи и имунизацията, която може да се употребява и под формата на бустер, оказва помощ за увеличение на антителата в организма.


Професор Атеш Кара, член на Научния съвещателен съвет по ковид към Министерството на здравеопазването, сподели по-рано този месец, че данни от национални изследвания демонстрират, че никой от хората, имунизирани с Тюрковак, не е имал тежки признаци на COVID-19. Ваксината, бързо усилва равнища на антитела в тялото, нужни за битка с инфекцията, когато се ползва като бустер.

Министерството на здравеопазването към този момент организира акция, с цел да накара повече хора да се имунизират непринудено с локално създадената ваксина.

Целта е Тюрковак да цъде употребена като трета доза най-малко за част от 51 милиона души, които са получили към този момент двете си дози други ваксини.

Кара сподели, че при тестванията 4000 души са взели участие в тестването на страничните резултати на наксината. „ Имаме преимущество и опит с неактивните ваксини. Те са по-разпространени в света и са предоставени на към 3,5 милиарда души по света и имаме повече данни за техните странични резултати. Досега нямахме съществени странични резултати с Тюрковак “, сподели той.

Текущият период на деяние на имунизацията е три месеца, само че може да бъде продължен до шест месеца въз основа на резултатите от тестванията за непоклатимост и може да бъде продължен в допълнение до две години, сподели Кара.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР