Турската централна банка днес се намеси за пети път този

...
Турската централна банка днес се намеси за пети път този
Коментари Харесай

Турската лира се срина под 17 за долар и централната банка се намеси за четвърти път

Турската централна банка през днешния ден се намеси за пети път този месец на валутния пазар в изискванията на съмнения на курса на турската лира, оповестиха турските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Предишната намеса бе на 13 декември (в понеделник) след намеси на 1, 3 и 10 декември. Новата обаче се наложи след срив от 8% от началото на деня - до над 17 за $ и 19 лири за евро. Вчерашното, обяснено с " упованията на пазара ", я обезцени до 15 за $.

В известие на банката се споделя, че се е намесила " директно на пазара поради нездравото образуване на валутните курсове ".

Схемата съумя да смъкна към 13 ч. българско време курса до 16.5 за $, само че цената на лирата остава на половина на тази от началото на годината, написа " Ройтерс ". Само за последните 30 дни загубата е 37 на 100.

Обезценяването се свързва с намаляването на водещата рента с 5 процентни пункта тази година. Икономисти, представени от организацията, позволяват, че инфлацията (сега над 21%) може да доближи 30 на 100, до момента в който цената за импорт се усилва. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упорства на политика с ниски лихви за тласък на износа, достъпа до евтини заеми и основаването на работни места. Той твърди, че високите лихви пораждат инфлацията, а не противоположното, както считат множеството икономисти.

"Докато Ердоган се окопава от ден на ден в позицията си против лихвените проценти, колкото повече продължава валутната рецесия, толкоз повече Турция се приближава до точката, от която няма връщане обратно. "
Паткик Кърън,
съветник от Tellimer

Инфлацията се чака да се усили още повече и поради оповестеното 50% нарастване на минималната работна заплата, което ще повлияе на 6 млн. работещи.

Банката даде сигнал, че към този момент ще се въздържа от по-нататъшно събаряне на лихвата. Пазарите реагираха на досегашното намаляване като сигнал, че Турция не е подготвена да се бори с инфлацията.

Как Турция се оказа още веднъж във валутна рецесия,.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР