Турската икономика, която е най-бързо растящата сред държавите от Г-20,

...
Турската икономика, която е най-бързо растящата сред държавите от Г-20,
Коментари Харесай

Новите предизвикателства: Прегрялата икономика на Турция и предсрочните избори

Турската стопанска система, която е най-бързо растящата измежду страните от Г-20, само че белязана от неустановеност в дълготраен проект, е в основата на решението на президента Реджеп Тайип Ердоган за предварителни избори и също по този начин ще бъде решаваща за резултатите от тях.
Турция означи величествен растеж от 7,4% през 2017 година, само че данните не съумяха да укротят страховете за главното здравословно положение на стопанската система, което се характеризира с двуцифрена инфлация, огромен недостиг по настоящата сметка, слаба валута и висок корпоративен дълг, отбелязва организация France Presse в собствен разбор, представен от БГНЕС.
Икономиката като цяло е била коз за Ердоган през 15-те му години на власт. Турският владетел дефинира себе си като избавител на страната от хаоса, който я докара до финансов провал при рецесията от 2000-2001 година
Чрез изтеглянето на изборите година и половина по-рано - на 24 юни - Ердоган желае да си подсигурява още пет години на власт, когато стопанската система е на върха, преди да настъпи някакъв спад, споделят анализатори. И както с безработицата, по този начин и с инфлация над 10%, опозицията на Турция също ще се стреми да се възползва от зараждащото икономическо неодобрение по време на изборите.
" Нямаше метод да поддържаме това движение (на напредък - бел. ред.) до ноември 2019 година ", съобщи Атила Йесилада, консултант в Global Source Partners в Истанбул, като добави, че стопанската система " върви прекомерно бързо в своя изгода ".

Никой клиент на Истанбул или други огромни турски градове не може да пропусне френетичната скорост на строителната активност, като постройките биват възстановявани или построявани от нулата на всеки махленски ъгъл. Правителството организира солидни нови инфраструктурни планове, като се стартира от ново гигантско летище в Истанбул, което ще бъде намерено по-късно тази година, до канал за кораби, сходен на Суецкия, успореден на Босфора. Пазарите обаче са разтревожени от известия, че две огромни турски компании търсят преструктуриране на дълга като знак, че упоритостите може да са били прекомерно огромни.
Dogus Group, чиито ползи варират от Garanti Bank до месните заведения за хранене на прочут турски месар, прочут като Salt Bae, и Yildiz Holding, притежател на сладкарските произведения на Godiva и McVitie, желаеха от банките да преструктурират задължения за милиарди долари, излиза наяве от информации, с които AFP разполага.
" Икономическите данни до момента бяха доста мощни, само че е ясно, че това основава уязвимости ", сподели Уилям Джаксън, икономист по нововъзникващите пазари в Capital Economics в Лондон. Той означи, че особена угриженост буди двуцифрената инфлация и увеличението на недостига по настоящата сметка - мярка за това какъв брой Турция заема от чужбина.
Чарлс Робъртсън, международен основен икономист в Renaissance Capital, твърди, че проблемите в турската стопанска система не са задоволително остри, с цел да провокират проблеми на Ердоган по време на изборите. " Безработицата остава на задоволително равнище и защото толкоз доста турци резервират някои спестявания в задгранична валута, даже слабостта на лирата не е толкоз мъчителна за междинната класа ", счита още специалистът.


Турската лира е изгубила съвсем 10% от цената си по отношение на щатския $ от началото на годината преди оповестяването на изборите от Ердоган, което я прави една от най-зле представящите се валути на разрастващите се пазари в света. Но отиването към несигурността на предварителни избори - обект на спекулации от месеци - даде на лирата едно от най-силните съживявания напоследък в сряда и от този момент резервира огромна част от сигурността си.
Джаксън от Capital Economics съобщи, че " не е сигурен, че това може да бъде поддържано " поради размера на недостига по настоящата сметка, който оставя Турция подвластна от притока на задгранични капитали, който би могъл да се забави и натисне валутата. Предишните съживявания на валутата, когато несигурността беше отстранена, бяха къси, а общата наклонност за лирата се сви “, сподели той.
До 2013 година по-малко от 2 лири се разменяха за $, само че преди оповестяването на Ердоган за пръв път, курсът доближи 4:1.
Внимателно следена ще бъде срещата на централната банка на Турция в сряда, защото номинално самостоятелната институция е под непрестанен напън от страна на Ердоган да понижи лихвите, с цел да подтиква растежа, само че пазарите желаят по-строга политика за ограничение на инфлацията. " За да се стигне до възкръсване, централната банка би трябвало да увеличи лихвите, само че Ердоган е спънка за това ", счита още Робъртсън.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР