Турска подводница се е приближила до нос Сунион в столичната

...
Турска подводница се е приближила до нос Сунион в столичната
Коментари Харесай

Тревога в Атина! Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води

Турска подводница се е доближила до нос Сунион в столичната област Атика, на 70 км от Атина, навлизайки в гръцки териториални води, заяви гръцкият профилиран уебсайт във военна проблематика armyvoice.gr, съобщи ТАСС.

По данни на уеб страницата турска подводница вид 209 е била засечена от гръцки хеликоптер, когато прекосила пролива Кафирефс сред островите Евбея и Андрос, и се доближила към област Атика. Фрегатата " Саламис " е засекла турска подводница западно от остров Родос, а друга се намирала в региона на остров Карпатос.

Сайтът показва, че в тази връзка във военноморските сили на Гърция е оповестена паника, а от през днешния ден сутринта хеликоптери " претърсват " с хидролокатори за подводници Егейско море.

Гръцкият портал оповестява, че в Егейско и в Средиземно море, надалеч от границите на зоната, оповестена от Турция с интернационално навигационно известие Навтекс, се намират сред 6 и 8 турски подводници, " които вземат участие в интервенции, пробвайки се да доближат бреговата линия на Гърция ", отбелязва Българска телеграфна агенция.

Официално удостоверение на тази информация няма, показва ТАСС.

Според изданието Турция се пробва да сътвори условия за боен случай с Гърция, с цел да принуди Атина да договаря за морските зони при турски условия.

" Напрежението в Егейско море става рисково, откакто съдружниците (от страните от ЕС) галят слуха на Ердоган ", показва Armyvoice.gr и отбелязва, че под напън на Германия даже не е било признато решение за наказание на турските провокации на вчерашния ексклузивен Съвет на Европейски Съюз по външни работи.

Отношенията сред Гърция и Турция се обтегнаха поради оповестените от Анкара планове да прави изследвания за газ и нефт в морски регион към гръцки острови в Средиземно море, който и двете страни считат за собствен континентален шелф. В понеделник Турция издаде Навтекс /навигационно известие за морска сигурност, което се смята за предупредителна нота в морската практика/ за кораба " Оруч Реис ". Според известието корабът ще прави сеизмични изследвания в средиземноморската акватория на Турция до 23 август.

Турция се разгневи на съглашение, подписано на 6 август сред Гърция и Египет, с което се дефинират изключителните стопански зони на двете страни. Съдейки по карта, която се появи в гръцките медии, зоните, избрани със съглашението за демаркация сред Гърция и Египет, се пресичат със зоните, които Турция и Либия оповестиха за свои с меморандум за разграничение предходната година. Атина счита, че този меморандум няма юридическа мощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР