Туроператори дължат приблизително още 60 млн. лв. на своите клиенти

...
Туроператори дължат приблизително още 60 млн. лв. на своите клиенти
Коментари Харесай

Туроператорите трябва да връщат още 60 млн. за отменени пътувания

Туроператори дължат почти още 60 млн. лева на своите клиенти за предплатени, само че анулираните поради COVID-19 пътувания. В интервала юни - юли 2020 година сумата се изчисляваше на 155 - 160 млн. лева, или със стотина милиона повече. Това оповестява за " Монитор” Любомир Николов - член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници.

Въпреки забележителния размер на насъбраните отговорности към туристите, резервирали пакетни пътувания през миналата година, помощите за бранша закъсняват. " Като целева помощ сме получили 1% от оборота, като при някои компании той спада до 0,01%”, разясни Николов.

По думите му финансирането по държавната помощ от 51 млн. лева за възобновяване на суми на пасажери, чиито ваканции са анулирани заради COVID-19, е изплатена на едвам една десета от туроператорите. Срокът за връщане на пари за анулирани пътувания е до една година от датата на анулирането му и важи за резервации, които са направени до декември 2020 година

Според последните данни в уеб страницата на туристическото ведомство, годни към 1 март 2021 година, общият брой на подадените заявки по нея доближава 579, като те са за малко над 31,611 млн. лева Оценителната комисия към министерството е подготвила документите, с които може да започват преводите към 86 компании с изрядни документи.

" Туроператорите вършат всичко допустимо да възстановят най-малко част от средствата на своите клиенти, само че парите остават блокирани в контрагенти в чужбина. Вече година те се борят да не банкрутират, тъй като това би довело и до загуба на пари за туристите”, разясни той. За да предпазят искащите да пътуват в условия на пандемия, доста от туроператорите покачват застрахователния си предел за наложителната лавица " Отговорност на туроператора”, която при естествени условия е построена на оборота от миналата година.

Засега към момента е мъчно да се дефинира с акуратност какъв брой от туристите, потърпевши от анулацията на пътуванията, са се възползвали от една от трите предоставяни им варианти - ваучер за друга почивка на същата стойност, промяна на датата на пътуването или възобновяване на средствата. Данните по отношение на едно- или двугодишните ваучери зависят главно от рестриктивните мерки в дестинациите, които предлага самият туроператор. От сектора обаче считат, че сред 40 и 60% от клиентите ще изберат отмора на друго място от първичното им желание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР