Туркменистан е предложил на Саудитска Арабия да увеличи инвестициите в

...
Туркменистан е предложил на Саудитска Арабия да увеличи инвестициите в
Коментари Харесай

Туркменистан е предложил на Саудитска Арабия да увеличи инвестициите в газопровода ТАПИ


Туркменистан е предложил на Саудитска Арабия да усили вложенията в строителството на газопровода „ Туркменистан – Афганистан – Пакистан – Индия “ (ТАПИ).

Този въпрос е бил обсъждан в Ашхабад по време на шестото съвещание на междуправителствената туркменско-саудитска комисия за търговско-икономическо съдействие. Това оповестява рускоезичното издание „ Неутрален Туркменистан “, представено от Прайм. В известието си вестника отбелязва, че по време на съвещанието са били разисквани съответни оферти за разширение на партньорството в енергийния бранш, в частност за нарастване на вложенията в плана за строителство на газопровода ТАПИ.

Друго туркменско издание – новинарският уебсайт „ Ориент “, базирайки се на материалите от съвещанието на междуправителствената комисия оповестява, че ТАПИ може да получи в допълнение финансиране от Саудитска Арабия.

„ Очевидно туркменско-саудитското съдействие по този перспективен план влиза в нов стадий, защото протоколът от шестото съвещание на междуправителствената комисия ясно показва, че кралството е готово за нови вложения за строителството на ТАПИ “, оповестява „ Ориент “. Сайтът припомня също по този начин, че при започване на 2018 година Саудитска Арабия към този момент е вложила обилни средства в поддръжка на строителството на ТАПИ, в частност закупуването на тръби за магистралния газопровод.

Строителството на газопровода ТАПИ стартира през декември 2015 година, а завършването е планувано за декември 2019 година
Общата дължина на газопровода е 1814 км, а потенциала – 30 милиарда куб м газ годишно.

Както считат специалистите, ТАПИ ще даде опция на Туркменистан да диверсифицира газовия си износ, да усмири Афганистан, а Пакистан и Индия да покрият потребностите си. Проектът е утвърден от Русия, Съединени американски щати, както и от други страни и интернационалните финансови институции. През февруари 2018 година започва строителството на афганистанския сектор на ТАПИ с дължина от над 800 километра.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР