Туристическите пакети за ваканции в чужбина около коледните празници тази

...
Туристическите пакети за ваканции в чужбина около коледните празници тази
Коментари Харесай

Пакетите за Коледа и Нова година включват и PCR тест

Туристическите пакети за ваканции в чужбина към коледните празници тази година ще са с включен PCR тест. Това оповестява вестник " 24 часа " на база инспекция на офертите в огромните туристически организации, които макар рецесията оферират посрещане на празниците зад граница. Самите предложения са доста по-малък брой – едвам към 1/10 от миналогодишните, само че цените са почти същите по отношение на година по-рано.

Поне 6 от десетте най-големи туроператорски компании в България включват в цената на пакета освен здравна застраховка, която покрива и разноските за престой, карантина и лекуване на COVID-19, само че са добавили и PCR тест, ако съответната страна вкара такова условие.

Това е финансово много рисковано за компаниите, защото, в случай че цената на пакета за един човек е към 500 лева, PCR-ите за четиричленно семейство ще излязат също към 500 лева Най-вероятно обаче туроператорите са сключили контракти с лаборатории и ако се постановат проби, ще ги платят по цени на едро.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Екскурзиите и груповите визити на туристически обекти са...

Макар и единици, не липсват предложения и за екзотични пътувания по Коледа и Нова година за Бразилия, Танзания, Южна Африка и други За там обаче надали ще се наложи да се вършат PCR-и, тъй като в южното полукълбо в този момент е лято и разпространяването на пандемията не е толкоз мощно, че да се постанова управляващите да изискват негативен тест за влизане в страната.

" Процесът стартира още в края на септември, когато се заприказва, че. Колегите са сключили контракти с лаборатории или най-малко имат ангажименти ", изяснява пред " 24 часа " ръководителят на Асоциацията на българските туроператори и туристически организации Димитър Попов.

От сектора обаче се оплакват, че и дребното хора, които се интересуват от предложения за Коледа и Нова година, първо питат какви са неустойките, в случай че не могат да заминат заради затваряне на границите. Интересува ги и по кое време ще си получат парите назад, а едвам по-късно гледат цените.

Важно е да се знае, че резервациите, които се вършат сега, плануват връщане на цялата предплатена сума в границите на 14 дни от датата, на която пътуването е отсрочено, както по принцип е записано в Закона за туризма.

За резервациите, направени преди края на септември, обаче важи правилото, че парите се възвръщат в цялостен размер в границите на 12 месеца.

Офертите за Коледа и Нова година не са даже 1/10 от миналогодишните като брой. Дори най-големите туроператорски компании оферират стеснен брой предложения за Нова година в Банско, Пампорово, Боровец, Хисаря и други, както и нормалните Охрид, Белград, Истанбул, Анталия, Гърция и други

4 дни с рейс до Истанбул с посрещане на Нова година там да вземем за пример коства 485 лева, само че без новогодишната вечеря. Същата стратегия за Охрид е 418 лева, само че за ранни записвания, които се вършат сега, другояче цената е 475 лева

Почти толкоз излизат 4 дни по Коледа или Нова година в 4-звезден хотел в Банско или Боровец. Допълнителна компликация за прекарването на Коледа и Нова година в България съставлява казусът със заведенията. Според заповедта на здравния министър, която към този момент важи до края на ноември, заведенията не могат да работят след 23:30 часа.

Ако това ограничаване се удължи с още един месец, всички заведения за хранене и нощни заведения, които събират пари за куверти за Нова година, на процедура ще са извършители.

Някои туроператори оферират и самолетни екскурзии за празниците във Виена, Прага, Будапеща и другаде, които са по към 1000 лева на човек. Всички те са със наложителна здравна застраховка, покриваща и разноските за карантина и лекуване на COVID-19. Тази застраховка обаче не важи за хора над 65-годишна възраст, за които се заплаща настрана, и то по-скъпо.

Екзотичните пътувания – в Тайланд, Бразилия, Танзания, Южна Африка и другаде, по предписание са 10-дневни, като стартират в дните преди Коледа и връщането е след 1 януари 2021 година Те костват най-малко 4000 лева на човек.

Рискът при тези екскурзии обаче е доста огромен, тъй като в случай че се запишат под минимума клиенти, което в този момент е изцяло допустимо, пътуването пропада. Туроператорът ще върне платеното след Нова година, само че хората, които не желаят да си стоят у дома за празниците, ще би трябвало занапред да си търсят къде да вървят.

Прави усещане, че януари, февруари и март са съвсем празни откъм екскурзии и доста туроператори наподобява са отписали изцяло първото тримесечие на 2021 година Повечето нови предложения са от април нататък, явно с вярата, че до тогава ще почне всеобща имунизация и пандемията ще отшуми. " Това събитие не е единствено у нас, непознатите туроператори също отписаха тази зима и вършат стратегии напряко за лятото на 2021 година и за идната зима ", сподели Димитър Попов.



Преди два дни да вземем за пример " Болкан Холидейс " разгласи, че стопира цялата си чартърна стратегия за България за тази зима, а тази компания докарваше доста британци. Тази година обаче никой не си прави илюзията, че ще дойдат британци. Очаква се растеж измежду непознатите туристи да има само от Турция. 144 000 поданици на южната ни съседка са почивали в България сред декември 2019 и март 2020 година

Миналата зима у нас са пристигнали 1,5 млн. непознати туристи, само че за тази зима се чака спадът им да е най-малко 60%, а може да доближи и до 80%. Много хотели в зимните курорти няма да работят и човек би трябвало авансово да ревизира деликатно къде ще бъде отворено. Самите курорти дават обещание да съблюдават всички противоепидемични ограничения – услугите ще се заплащат авансово онлайн, ще има отдалеченост сред хората, тъй че да се избегне всевъзможен физически контакт.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР