Туниският премиер либерал Юсеф Шахед ще бъде кандидат за президент

...
Туниският премиер либерал Юсеф Шахед ще бъде кандидат за президент
Коментари Харесай

Премиерът на Тунис Шахед се кандидатира за президент в изборите през септември

Туниският министър председател либерал Юсеф Шахед ще бъде претендент за президент в идните на 15 септември избори в страната, заяви неговата партия "Тахая Тунес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Това го прави един от евентуалните любимци за правоприемник на Бежи Каид Есебси, който умря предходната седмица. Генералният секретар на партията Слим Азаби сподели, че тя ще номинира Шахед като собствен претендент в изборите, които бяха изтеглени от ноември за септември поради кончината на 92-годишния Есебси - всемирски политик, изиграл значима роля за прехода към народна власт в страната след революцията от 2011 година

Председателят на Народното събрание Мохамед ан Насър към този момент постави клетва като краткотраен президент на мястото на починалия, както повелява конституцията на северноафриканската страна. "Тахая Тунес ", която се отдели от партията на Есебси по-рано тази година, в този момент е най-голямата демократична група в туниския парламент. Тя ръководи в коалиция с умерената ислямистка партия "Ан Нахда " ( "Възраждане ") и друга по-малка демократична формация.

"Ан Нахда " към момента не е номинирала собствен претендент за президент. Намерение да се кандидатират обаче изявиха две други политически фигури: някогашният демократичен министър председател Мехди Жомаа и Монсеф Марзуки, който бе краткотраен президент за три години след свалянето на автократа Зин ал Абидин Бен Али при революцията през 2011 година и който остана на този пост до избирането на Есебси в демократични избори през 2014 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР