Тунис обяви днес, че отзовава своя посланик в Мароко за

...
Тунис обяви днес, че отзовава своя посланик в Мароко за
Коментари Харесай

Тунис и Мароко отзоваха посланиците си заради несъгласия за Западна Сахара

Тунис разгласи през днешния ден, че отзовава своя дипломат в Мароко за съвещания, откакто през вчерашния ден кралството отзова своя в отговор на това, че президентът на Тунис одобри водача на придвижването " Полисарио ".

" Полисарио " желае основаване на самостоятелна страна в Западна Сахара - обширна част от богата на потребни изкопаеми пустиня, която Мароко преглежда като суверенна част от личната си територия.

В петък президентът на Тунис Каис Саид одобри ръководителя на " Полисарио " Брахим Гали, който дойде за присъединяване в японско-африканската капиталова конференция TICAD.

В отговор на това, което назова " неприятелски " и " излишно провокативен " акт, Мароко неотложно отзова посланика си в Тунис за съвещания и анулира личното си присъединяване в конференцията на високо ниво.

Днес Министерството на външните работи на Тунис изрази своята " изненада " от реакцията на Мароко.

" Тунис резервира цялостния си неутралитет по въпроса за Западна Сахара в сходство с интернационалното право. Тази позиция няма да се промени, до момента в който засегнатите страни не намерят спокойно решение, задоволително за всички. " - се споделя в изказването. 

Саид прекара по-голямата част от петъчния ден в посрещане на африканските водачи, идващи за конференцията TICAD, в това число Гали, който е и президент на самопровъзгласилата се Сахарска арабска демократична република (САДР).

Мароко упрекна Тунис, че " едностранно " е поканил ръководителя на " Полисарио ", " срещу съвета на Япония и в нарушаване на процеса на подготовка и откритите правила ".

Днес обаче Тунис съобщи, че Африканският съюз (АС) е отправил директна покана към САДР, държава-членка, да се причисли към конференцията, като означи, че е взел участие в предходни сходни срещи дружно с Мароко. Външното министерство в Рабат отвърна на удара, като упрекна Тунис, че отговорът е изпълнен с " доста лъжи ".

Дипломатическият спор се развихри в миг, когато френският президент Еманюел Макрон посети противника на Мароко и покровител на " Полисарио " - Алжир. Визитата  цели да заздрави връзките с някогашната френска колония.

Дипломатически източници оповестиха, че президентът на Гвинея-Бисау Умаро Сисоко Ембало, сегашен ръководител на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS), е напуснал конференцията в символ на митинг против присъединяване на " Полисарио ".

В речта си при откриването на форума ръководителят на Апелативен съд Маки Сал изрази страдание за отсъствието на Мароко, породено от " неналичието на консенсус по въпроса за представителството ".

" Надяваме се, че този проблем ще откри решение за гладкото протичане на нашето партньорство сред Африка и Япония ", сподели той.

Пътуванията на Гали не за първи път провокират марокански яд. През април 2021 година той отпътува за Испания, с цел да се лекува от Ковид-19, което провокира едногодишен дипломатически спор сред Испания и северноафриканското кралство. Той завърши едвам откакто Мадрид се отхвърли от десетилетната си позиция на неутралитет във връзка с Западна Сахара - някогашна испанска колония - и поддържа мароканския проект за лимитирано самоуправление там.

" Полисарио " водеше въоръжена битка, преди да се съгласи на преустановяване на огъня през 1991 година с обещанието за осъществяване на референдум за самоопределяне под надзора на Организация на обединените нации, което по този начин и не се случи. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР