Туитър Трима души за задържани за съпричастност към осемте смъртоносни атаки

...
Туитър
Трима души за задържани за съпричастност към осемте смъртоносни атаки
Коментари Харесай

Задържаха атентатори самоубийци, виновни за терористичните атаки в Шри Ланка

Туитър Трима души за арестувани за съпричастност към осемте смъртоносни офанзиви против първокласни хотели и цялостни с вярващи църкви в островната страна. Това обяви  говорителят на полицията Руван Гунасекера, представен от Агенция Франс Прес, представен от БГНЕС. По-рано министърът на икономическите промени Харша де Силва заяви, че арестуваните са седем души. 

Броят на жертвите при осемте смъртоносни гърмежа в Шри Ланка на Великден доближи минимум 207 души. Над 450 са ранените, заяви представителят на полицията Руван Гунасекера, представен от Агенция Франс Прес.

Aтентатори самоубийци са направили минимум две от смъртоносните офанзиви в Шри Ланка. Осмият гърмеж от серията офанзиви е бил осъществен от камикадзе и е взел три жертви – полицейски чиновници.

Източник от силите на реда, поискал анонимност, съобщи, че атентаторът-самоубиец се е взривил, когато служителите на реда са влезнали в къща в северно предградие на столицата Коломбо, с цел да извършат обиск. При ударната вълна се е срутил напълно втория етаж на постройката и отломките са затрупали служителите на реда.

Официален представител на " Синамън гранд “, един от трите взривени първокласни хотела в центъра на столицата Коломбо, съобщи, че нападението е било осъществено от камикадзе, което е детонирало експлозивите си в ресторанта на хотела.

Естеството на останалите гърмежи се прецизира. Все още никой не е поел и отговорност за офанзивите – най-смъртоносният акт на принуждение в страната след края на кървавата революция, завършила преди повече от десетилетие.

Наложеният от държавното управление на Шри Ланка полицейски час влиза в действие неотложно и ще продължи " до последващо предписание “. Това разгласи полицията в страната. Първоначално беше обявено, че на островната страна се вкарва полицейски час, който ще работи от 18:00 часа локално време в неделя до 06:00 часа локално време в понеделник.

Мярката се подхваща поради серията бомбени офанзиви в островната страна. Сред жертвите има и 35 чужденци – американски, английски, холандски и португалски жители. Според РИА Новости ранените са близо 360 души. Си Ен Ен оповестява за 560 потърпевши. Все още никой не е поел отговорност за нападенията.

Междувременно управляващите в страната стопираха и достъпа до обществените мрежи. Решението беше взето, с цел да се спре всеобщата суматоха и разпространяването на подправени вести за офанзивите. Правителството беше изрично – достъпът до обществените мрежи и приложенията за текстови известие е единствено краткотрайно стеснен, и прикани жителите да запазят успокоение и да съблюдават напътствията на органите на реда.

В един от хотелите в Шри Ланка, в които бяха задействани взривни устройства, е имало българи, оповестяват от Министерство на външните работи. Те не са потърпевши, сочи информацията на посолството ни в Индия към 12:00 ч. Дипломатическата работа има връзка с тях и в случай че е належащо, ще им бъде оказано подпомагане.

Общо осем гърмежа раздрусаха островната страна. Най-новата детонация стана в северното предградие на столицата Коломбо - Оругодавата. По обяд в неделя бомбена детонация раздруса и дребен хотел в южния столичен квартала Дехивала.

В столицата Коломбо в ранните часове на неделния ден бяха взривени три първокласни хотела - – " Шангри Ла “, " Синамън гранд “ и " Кингсбъри “. Експлозии прогърмяха и в три католически църкви – " Свети Антоний " в столичното предградие Кочикаде, " Свети Себастиан " в Негомбо – северно от столицата и " Цион " в Батикалоа в източната част на острова. Властите предизвестиха, че броят на починалите и потърпевшите евентуално се разминава, защото в църквите е имало голямо голям брой хора, отбелязващи Великден. Болниците са претъпкани, а в регионите на гърмежите царува безпорядък. Достъпът до мястото на гърмежите е блокиран. Има десетки екипи на полицията, пожарната и незабавна помощ.

Експлозиите са били координирани и са избухнали едновременно на няколко места на островната страна. Все още никой не е поел отговорност за офанзивите, които управляващите към този момент дефинираха като тероризъм. Изяснява се какво тъкмо е провокирало гърмежите – преднамерено сложени бомби или са били атентатори самоубийци.

Президентът на страната Майтрипала Сирисена в изключително послание към нацията, съобщи, че е шокиран от случилото се и прикани към успокоение.

Първите гърмежи са проехтели в църквите " Свети Антоний " в Кочикаде и " Свети Себастиан " в Негомбо – северно от столицата. Ранените при детонациите са били откарани незабавно в Националната болница в столицата, от където са отправили апел към околните на потърпевшите да дойдат и да ги потърсят.

Малко по-късно проехтяват гърмежите в първокласните хотели, единият от които – " Синамън гранд “ е ситуиран в непосредствена непосредственост до формалната резиденция на премиера Ранил Викремесинге. След това е взривена и църквата в източната част на острова.

Премиерът жигосах серията от гърмежи като ги назова " акт на страхливци “ и съобщи, че кабинетът му работи " по преодоляването на обстановката “.

" Призовавам всички жители в този драматичен миг да запазят успокоение, да останат мощни и обединени “, написа министър председателят в профила си в " Туитър “.

" Свикано е незабавно съвещание на кабинета. Текат избавителни интервенции “, уточни министърът на икономическите промени Харша де Силва в профила си в обществените мрежи. Той прикани хората да запазят успокоение и да останат по домовете си до момента в който обстановката бъде овладяна. Великден е значим празник в християнския свят. Едва 6-процента от най-вече будисткото население в Шри Ланка изповядва католицизма, само че тази вяра се преглежда като сплотяваща, защото е изповядвана от две етнически групи.

Главният полицейски шеф на Шри Ланка е издал предизвестие за нараснала паника на територията на цялата страна още преди 10 дни за предстоящи бомбени офанзиви, планувани от атентатори самоубийци в емблематични църкви в страната. Пуджут Джаясундара е изпратил предизвестието до високопоставени лица в държавното управление още на 11 април.

" Чуждестранна разследваща организация ни заяви, че формация, наречена NTJ (National Thowheeth Jama`ath) възнамерява да извърши самоубийствени офанзиви против църкви, както и против посолството на Индия в Коломбо “, се показва в предизвестието.

NTJ е радикална мюсюлманска формация в Шри Ланка, която се появи предходната година и към този момент е обвързвана с няколко вандалски прояви против будистки храмове в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР