TSMC вече произвежда серийно чипове по 5-нанометров технологичен процес(снимка: Taiwan

...
TSMC вече произвежда серийно чипове по 5-нанометров технологичен процес(снимка: Taiwan
Коментари Харесай

TSMC усвоява агресивно нови технологии за чипове


TSMC към този момент създава серийно чипове по 5-нанометров софтуерен развой
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Пред над 5000 души в световно онлайн събитие тайванската компания TSMC разгласи новите си достижения в производството на чипове и краткосрочни проекти за асимилиране на по-тънки софтуерни правила.

Компанията към този момент е почнала серийно произвеждане на чипове по 5-нанометрова технология, като процентът на валидност на продукцията се усилва по-бързо, в сравнение с при предходното потомство на софтуерния развой.

Процесът N5 обезпечава 15% нарастване на продуктивността и 30% понижение на потреблението на сила, както и 80% нарастване на логическата компактност по отношение на предходната технология N7.

Въз основа на истинския N5 работен развой, TSMC възнамерява да пусне усъвършенствана версия N5P през 2021 година, предлагайки спомагателни 5% нарастване на скоростта и 10% понижаване на потреблението на сила.
още по тематиката
TSMC към този момент е подготвена с прелиминарен вид на новия си софтуерен развой N4, който ще усъвършенства в допълнение продуктивността на чиповете, потреблението на сила и плътността на транзисторите.

В допълнение към опростяването на процеса посредством понижаване на броя на маските, N4 предлага и елементарен път за миграция с опция да се употребява цялата 5-нанометрова екосистема за планиране. Рисковото произвеждане по технология N4 ще стартира през четвъртото тримесечие на 2021 година, а всеобщото произвеждане – през 2022 година

В сходство с графика си, тайванският чипмейкър създава и софтуерен развой от ново потомство N3. Той ще обезпечи нарастване на продуктивността до 15%, понижаване на потреблението на сила с до 30% и нарастване на логическата компактност до 70%, спрямо N5.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР