TSMC анонсира внедряването на новия си технологичен процес N4C, който

...
TSMC анонсира внедряването на новия си технологичен процес N4C, който
Коментари Харесай

TSMC представи технологичния процес N4C. Благодарение на него 4 nm чипове стават по-евтини

TSMC анонсира внедряването на новия си софтуерен развой N4C, който е предопределен за произвеждане на 4 nm чипове и има за цел да усъвършенства съществуващите 5 nm индустриални възли. Новата технология доста понижава индустриалните разноски. Това става посредством оптимизация на дизайна и опростяване на индустриалния развой. Стандартните кафези и клетките SRAM в нея са модифицирани и броят на маските е понижен.

Кевин Чжан, старши вицепрезидент по бизнес развиването в TSMC, съобщи на Северноамериканския софтуерен симпозиум 2024, че компанията още не е приключила своите 5nm и 4nm технологии. Но към този момент е постигнала прочут прогрес. Преминаването от N5 към N4 е довело до възстановяване на плътността на транзисторите с 4% посредством понижаване на оптичните характерности, както и до възстановяване на продуктивността.

Технологията N4C, която се базира на N4P, е част от семейството процеси N5/N4. Тя включва препроектиране на общоприетите кафези и SRAM клетките, препроектиране и понижаване на броя на маскиращите пластове, което води до понижаване на разноските с до 8,5 %. Тези промени опростяват индустриалния развой, като евентуално усилват добивите посредством по-малка трудност и понижени условия за пространство.

N4C употребява същата инфраструктура за планиране като N4P. Но към момента не е ясно дали интелектуалната благосъстоятелност от N5, N4 и N4P ще може да се трансферира непосредствено към чиповете, основани на N4C. Все още не е известно какъв брой елементарно ще бъде адаптирането им към N4C.

Въвеждането на N4C технологията е стратегически значима стъпка за TSMC. Тя може да насърчи клиентите да преминат към този по-рентабилен развой. Новият развой дава обещание оптимална композиция от енергийна успеваемост, продуктивност и заемана повърхност (PPA). Това го прави доста прелъстителен за необятния кръг клиенти на компанията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР