Цивилизацията се отличава от първобитността по държавния монопол върху паричната

...
Цивилизацията се отличава от първобитността по държавния монопол върху паричната
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Криптомафията представлява планиран опит да бъде превзета официално властта от децата на създателите на старите мрежи на ДС и висшата номенклатура на комунистическия режим

Цивилизацията се отличава от първобитността по държавния монопол върху паричната единица. Държавата основава разпоредбите и подсигурява паричното послание. Ако всяка група, предводител или обособена тайфа си основава своя парична единица, това е нищо друго, с изключение на примитивна безредица и връщане към преддържавното положение в неговия хобсиански смисъл: на война на всеки против всички. Затова криптовалутите не са пари и не са бъдещето. Те са имагинерен и високорисков актив, на който групи хора придават стойност.
 
Идеята, че някакви безсмислени математически калкулации, посредством които компютри, притежавани от частни групи и лица, " копаели " криптовалута, може да заменят паричната система на страната, е амалгама от нелепост, лакомия, механически умения и надълбоко непознаване на устойчивите механизми, по които се развиват обществото и страната.
 
Това е просто следващата " фикс идея на тълпата ", както написа преди време Чарлз Маккей в " Най-разпространените заблуди и мании на тълпата " във връзка нервността през XVII век в Холандия, когато без рационална причина цените на луковиците от лалета доближават галактически размери и са предмет на спекулативни покупко-продажби. Няма нищо ново в това огромни групи хора да си въобразят, че един неправилен " артикул " има някаква стойност и да стартират да търгуват с него.
 
Рано или късно сходни " балони " гръмват. Но в случай че средновековната фикс идея по луковиците най-малко е имала някаква материална овещественост, то криптовалутите са " въздух под налягане ". Частните " тържища " или " банки " за криптовалута са отвън всяка регулация, могат да трансформират разпоредбите на играта когато и да е, да затворят когато и да е, а парите на " портфейлите " с криптовалута - да се изпарят безследно.
 
Тази сива зона е парадайс за интернационалните престъпни и терористични мрежи, тъй като им разрешава разплащания, които не могат да вършат през банковата система. Измамите с така наречен криптовалути в международен мащаб през последните години са за милиарди. По данни на Федералната комисия по търговията единствено през 2021 година в Съединени американски щати възлизат на повече от 1 милиард $, а жертвите са 46 хиляди души. В 80% от случаите измамите са били с биткойни, а в останалите - с по-малко известните криптовалути - тетер и етер.
 
През предходната, 2022 година, криптоизмамниците са ограбили близо 4,5 милиарда $ в международен мащаб. Само в скандалната " борса " за криптовалути FTX потънаха милиард и половина, а жертвите надвишават един милион и половина. Истинска измамническа " иновация " обаче е да предлагаш приемането на депозити в криптовалута, против които плащаш висока рента, примерно 10%, а с тях да обезпечаваш заеми в криптовалута, против които ти заплащат рента, примерно 6%.
 
Ако пренебрегваме лъскавите софтуерни алабализми, тази скица носи белезите на елементарна финансова пирамида от вида на тези, в които изгубиха спестяванията си хиляди наивни българи при започване на демократичния преход. Набирането на жертви все по този начин се прави от ухилени до уши добре облечени измамници, които дават обещание " Елдорадо " и " Дивия Запад ", т. е. неограничени благоприятни условия за замогване. Вместо с листовки, в този момент зарибяват с лъскави уеб сайтове и мобилни приложения.
 
В началото на август предходната година разгласих в " Труд " публикацията " Политическият модел " Ружа Игнатова ", в който оприличих модела на ръководство на " Промяната " на измамническата скица на интернационалната аферистка Ружа Игнатова и нейната OneCoin, която против тлъсти суми продаваше следващата имагинерна криптовалута, а в действителност - " просветителни материали ". Това съпоставяне не беше инцидентно скимване. Към него ме наведе нещо, което ми пошепнаха другари от много високо място на Пенсилвания авеню, номер 935 във Вашингтон. А пошепването гласеше: всяка мафия желае да си има страна, криптовалутната мафия също - това е България.
 
Дали има връзка, не зная, само че като последователност е реалност, че по-късно, на 26 септември 2022 година, основният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс разгласява публично известие, че завежда дело против две компании от Каймановите острови - Nexo Inc., ръководена от българина Коста Кънчев, и нейната дъщерна компания Nexo Capital Inc.
 
Според щатската прокуратура тези компании са правили противозаконна активност, обвързвана с набирането на депозити, даването на заеми против рента и търговия в криптовалута, без да имат изискуемите разрешителни, с което са въвели в подвеждане жителите и са злоупотребили с доверието на вложителите.
 
В други седем американски щата тези компании също са обект на сходни следствия и правосъдни процедури - Калифорния, Вашингтон, Мериленд, Южна Каролина, Оклахома, Вермонт и Кентъки. Миналата седмица на собствен ред българската прокуратура оповести огромни акции против криптовалутни платформи, с присъединяване на Евроджъст и профилирани служби от други страни. Сред разследваните е още веднъж Nexo.
 
Дали и какво тъкмо са направили от тази компания - дали тя е функционирала като финансова пирамида или пералня за мръсни пари, служила ли е като прикритие за заобикаляне на глобите против Русия и за финансови транзакции, свързани с терористични организации като Хамас, занапред ще се потвърждава по надлежния ред.
 
Интересни обаче са политическите измерения на въпроса. Вижте по какъв начин се навързва всичко: основни хора от Nexo са политически обозначени и свързани с две либерал-прогресистки партийни обединения - Демократична България и Политическа партия. От докладите в Сметната палата е видно, че чиновници на Nexo са дарявали еднотипни суми на Демократична България.
 
Присъдружните на тези обединения либерал-прогресистки медии и техни активисти-журналисти, които другояче хиперболизират до истеричност и най-дребни административни провинения на нарочените за врагове, в този момент мълчат или усърдно омаловажават събитията към Nexo.
 
Няма горестни въпроси " кой ", няма ритуални тръшкания в ефир или фалцетни фейсбук статуси за " корупцията ", няма целомъдрени пози, че ролята на публицистиката била да задава въпроси - просто няма въпроси, а двойни стандарти и честен релативизъм.
 
Оказва се също, че шефът на компанията, която доставя и управлява машините за гласоподаване и техния програмен продукт, освен е бил в управлението на една от партиите от Реформаторския блок, метаморфозирал по-късно в Демократична България и Политическа партия, само че е бил и парламентарен консултант на основна фигура от Nexo, която е обект на следствие и към този момент е в неопределеност.
 
Твърди се от прокуратурата, че един финансов министър от същия политически кръг бил лобирал за въвеждането на разплащания с криптовалута през " Борика ". Случайно ли е всичко това? Дали в действителност криптовалутна мафия желае да си има страна? Отговорите, уповавам се, предстоят.
 
А в това време предлагам за размисъл една догадка. Вижте генеалогията на съществени фигури в Nexo, като Антони Тренчев, или на гравитиращи към Демократична България и Политическа партия IT-бизнесмени, като да вземем за пример спряганият за кандидат-кмет за София Васил Терзиев (създател на " Телерик " ). Проверете в архивите и за останалите.
 
Дали не сме очевидци на плануван опит да бъде завладяна публично властта от част от пост-тоталитарната олигархия, построена въз основата на старите мрежи на Държавна сигурност и висшата номенклатура на комунистическия режим?
 
Но към този момент посредством децата им, които бяха стартирани през последните години все като " протестиращи " и " съумели младежи ". Миналото на родителите им е изпрано, остава да завладеят бъдещето. Но това е тематика за независим разбор. Когато му пристигна времето.
 
Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа, " Труд "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР