ЦИК трябва да определи условията и реда за извършване на

...
ЦИК трябва да определи условията и реда за извършване на
Коментари Харесай

Как ще работят анкетьорите в изборния ден

ЦИК би трябвало да дефинира изискванията и реда за осъществяване на социологически изследвания в изборния ден. Социолозите към този момент приготвят своите анкетьори за работата в условия на пандемия на 4 април. Традиционно в изборния денонощно Българска национална телевизия работи със социологическите организации " Алфа рисърч " и " Галъп интернешънъл ".

За да се подсигурява сигурността и на гласоподавателите, и на анкетьорите пред секциите в деня на вота, социологическите организации вземат ограничения:

Анкетьорите, които следва да работят за " Алфа рисърч " в изборния ден са малко над 310 души в секции в цялата страна. (Ще бъдат обезпечени с всички наложителни защитни средства като маски, ръкавици, в това число спомагателни защитни средства като дезинфектанти, които ще осигурим на всеки анкетьор във всяка една секция, в която на нас ни следва да работим, изясни Геновева Петрова от " Алфа рисърч ".

Работата на анкетьорите в изборния ден е извънредно значима за публичния интерес. Анкетьорите би трябвало да са покрай всеки един развой, тъй като ние рапортуваме към публичните и комерсиалните медии данните, които след това цялото общество ще слуша и това е гаранция за почтен и транспарантен избирателен развой, изясни Първан Симеонов от " Галъп интернешънъл ".

Каква ще бъде изборната интензивност - мъчно е да се планува, поради разпространяването на ковид и освен.

Очакваме в тези избори да се включат към 3 или може би дори малко под 3 милиона гласоподаватели. Малко сме сложени в обстановка да вършим прогноза на прогнозата, т.е. прогноза на прогнозата за пандемията. Въпреки, че все още по този начин извънредно дребна част от гласоподавателите считат изборните секции като рисково място за заразяване - въпреки всичко в обществото имаме една висока степен на тревога от наклонността в развиването изобщо в разпространяването на COVID-19 все още. И в случай че обстановката се утежни, тогава може част от хората да не отидат до изборните урни, добавя Геновева Петрова.

По-ниската интензивност може да направи и по-трудни за предугаждане резултатите. Големият въпрос с интензивността е в действителност какъв брой законен ще е след това изборът на българите, какъв брой елементарно и облечено в доверие може да се сформира или да не се сформира държавно управление, какъв брой почтени ще наподобяват изборите в очите на хората, какъв брой неочакван или предстоящ ще наподобява изборният резултат и респективно дали този избирателен резултат ще бъде признат или оспорен, счита Първан Симеонов.

Висока заинтригуваност на българите в чужбина - това демонстрират рекордният брой заявки съгласно социолозите.

Движението е затруднено и това накара доста хора да вземат предварителни ограничения да си обезпечат опцията за глас да вземем за пример. Но най-много се дължи на естествения развой на приобщаване на тези общности основно през растящите благоприятни условия на осведомителното общество, приобщаване на тези общности към българския политически живот, добавя Първан Симеонов.

Ако съдим по минали избори, по минали години приблизително два до три пъти повече е бил общият брой на гласувалите в чужбина спрямо подадените заявки. Ако тази наклонност се резервира и гласуването се осъществя в подобен размер, чакаме един много сериозен брой гласове от чужбина, които неизбежно ще имат по-съществено въздействие върху крайния резултат, счита Геновева Петрова.

За да получат повече доверие за себе си в крайния резултат - политиците имат още 20 дни за увещание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР