ЦИК ще разполага с достатъчни количества хартия за машинното гласуване,

...
ЦИК ще разполага с достатъчни количества хартия за машинното гласуване,
Коментари Харесай

ЦИК очаква да има хартия за гласуване с машини, ако изборите са на 2 април или след това

ЦИК ще разполага с задоволителни количества хартия за машинното гласоподаване, в случай че идните парламентарни избори са на 2 април или по-късно. Това сподели ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова във вторник в Народното събрание.

Това обаче ще се случи при изискване че бъдат поръчани по-малки количества хартия в сравнение с за последните избори на 2 октромври. Освен това към момента не е конкретизирано по какъв начин ще наподобяват и какъв брой ще бъдат дълги бюлетините за машинното гласоподаване, а това има значение за това какъв брой хартия ще бъде нужна.

В края на 2022 година ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи върнаха гласуването с хартиена бюлетина. Наред с това те одобриха машините за гласоподаване да отпечатват бюлетини на специфична хартия, които по-късно също да се броят на ръка. Именно периодите за доставка на тази хартия провокираха подозрения дали машините за гласоподаване ще разполагат с задоволителни количества консуматив.

Камелия Нейкова удостовери, че специфичната хартия за машините за гласоподаване е поръчана при започване на месеца от печатницата на Българската национална банка (БНБ).

Най-ранната доставка на тази хартия би била на 9-тата календарна седмица от годината, посочи тя - т.е. края на февруари или началото на март. След това на печатницата на Българска народна банка са нужни още 50 дни за разролването и подготвянето на хартията. Това значи, че този развой би приключил в края на април.

Нейкова обаче означи, че този период е за 30 хиляди ролки - толкоз, колкото са поръчани за изборите на 2 октомври.

" Мисля, че за идни избори ще е належащо по-малко количество ", сподели тя. Според нея 15 000 – 20 000 ролки биха обезпечили във всяка една машина за гласоподаване да има една ролка и една аварийна.

ЦИК обаче към момента не определила какъв ще бъде образецът на бюлетината, която ще бъде принтирана от машините. Очаква се тя да бъде по-дълга в сравнеие с разписките, които се отпечатваха на предходните избори. Това значи, че към момента не е ясно какъв брой бюлетини ще могат да бъдат възпроизведени от една ролка хартия.

" Надявам се в най-бърз период да бъде открита дължината на бюлетините, от което зависи и какъв брой ролки ще бъдат нужни за застраховане на изборния развой ", сподели депутатът от " Демократична България " Божидар Божанов .

В понеделник ЦИК сполучливо организира опит със предпазена хартия за бюлетини за машинно гласоподаване. Целта беше да се ревизира опцията за машинно гласоподаване със предпазена хартия, която да подхожда на условията на Изборния кодекс. Във вторник Камелия Нейкова посочи, че е била употребена предпазена хартия, доставена от Българска народна банка. Експериментът обаче е бил изработен с разписки, а не с бюлетини.

В края на април 2021 година за първи път в България беше въведено напълно машинно гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели. То беше препоръчано от " ИТН " и беше подкрепено от Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се! Мутри, вън! ".

Причини за това бяха високият % невалидни бюлетини, както и проблеми при броенето на гласовете от секционните изборни комисии. Така да вземем за пример на локалните избори през 2019 година, които се организираха единствено с хартиени бюлетини, невалидните гласове за общински съветници бяха 466 077. Това е 15.1% от общо пуснатите тогава 3 089 045 бюлетини.

На 1 декември 2022 година Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи одобриха промени в Изборния кодекс. С тях те още веднъж върнаха хартиената бюлетина и броенето на гласове на ръка. Машините за гласоподаване останаха част от процеса, само че единствено като устройства, които отпечатват бюлетини, защото тези гласове също ще бъдат ръчно преброявани.
 Как ще гласуваме идващия път  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР